1 Aprilie, ziua pacalelilor si a pacalitilor

Astazi, 1 Aprilie, este Ziua Internationala a Pacalelilor si cumva si a celor pacaliti. Inca din cele mai vechi timpuri oamenii care aveau un simt al umorului ceva mai bine dezvoltat incercau sa-si pacaleasca cunostintele, prietenii, familia.

Nu se stie cu exactitate cine a fost cel care a “declansat” aceasta interesanta “sarbatoare”, nici cand. Cert este ca Ziua Pacalelilor apare in mai multe perioade, in diferite zone ale lumii.

Conform Wikipedia, in Evul Mediu Sfantul Sisoe obisnuia sa se amuze pacalindu-l pe Sfantul Antonie in diferite moduri (fie ca a inviat bolnavi de ciuma, fie ca a vazut Diavolul facandu-si nevoile in mancarea lui).

O alta “poveste” tot din perioada evului mediu aminteste de Sfantul Fesbuchie (oare de aici s-a inspirat Mark Zuckerberg (?), glumesc!) care scufunda bucati de copaci intr-un lac si apoi pasea pe acestia dand impresia ca poate merge pe apa. Va dati seama ce impresie le facea pelerinilor care cu siguranta ii dadeau multe like-uri si share-uri, taguindu-l ca pe un fel de Iisus.

Exista si varianta conform careia in momentul in care s-a trecut la Calendarul Gregorian, mai exact la sarbatorirea Anului Nou in data de 1 Ianuarie (in loc de 1 Aprilie), unii oameni nu au aflat de aceasta schimbare din timp. Acestia erau cei pacaliti, cei care sarbatoreau cu 3 luni mai tarziu trecerea in Noul An.

Sunt multe momente care amintesc ca oamenii au fost poznasi inca din cele mai vechi timpuri. In prezent farsele sunt de mare amploare, unele dintre ele punand in pericol siguranta oamenilor.

Uneori, posturile de televiziune sau de radio anunta stiri “false” (aparitia extraterestrilor, pinguini care zboara, un vulcan care erupe) in aceasta zi doar pentru a se “juca” cu publicul ceva mai credul. Alteori, familia sau prietenii ne ofera informatii false doar pentru a ne surprinde reactia si pentru a rade copios pe seama noastra.

De multe ori, unele persoane raman oarecum “traumatizate” din cauza zilei de 1 aprilie si aleg sa nu mai creada nimic din ce aud sau vad in aceste 24 de ore.

Care este cea mai mare pacaleala pe care voi o stiti in legatura cu 1 Aprilie?

sursa imaginii: clipartfest.com