1 Mai

Chiar daca in ultimii ani in frumoasa noastra tarisoara din spatiul Carpato-Danubiano-Pontic ziua de 1 Mai poate fi asociata cu “mici, bere si manele” (sa nu uitam nici de burtosii cu lanturile de “haur” la gat), semnificatia acestei zile este mult mai nobila. Cu siguranta putina lume din tara noastra cunoaste adevaratul sens al zilei de 1 Mai, probabil cel mai multi asociaza aceasta zi cu 1 Mai-ul muncitoresc din perioada comunista. Insa in realitate ziua de 1 Mai este considerata Ziua Internationala a Muncii, zi decretata in anul 1889 ca reprezentand reducerea normei orare zilnice.

Totul a inceput cu cei 100 de mii de lucratori (majoritatea din domeniul constructiilor) care in anul 1872 au demonstrat cerand reducerea timpului de lucru la 8 ore (era si de inteles). Apoi in anul 1886 in timpul intrunirii Federatiei Sindicatelor din Statele Unite si Canada fondatorul Uniunii Dulgherilor si Tamplarilor doreste introducerea rezolutiei prin care: din data de 1 mai a acelui an ziua legala de munca sa fie redusa la 8 ore.
Mii de manifestanti s-au adunat in diferite locatii in data de 1 mai a acelui an, unii dintre acestia erau deja in greva, iar o parte dintre acestia au reusit sa obtina reducerea timpului de munca fara reducerea salariala. Insa doar evenimentele violente care s-au soldat cu numeroase victime si morti, evenimente care au avut loc in Chicago 3 zile mai tarziu, reusesc sa faca cunoscuta aceasta zi la nivel mondial.

Astfel, din anul 1888 Federatia Americana a Muncii stabileste ca data de 1 Mai 1890 sa fie declarata o zi de sustinere a zilei de munca de 8 ore, iar in anul 1889 social-democratii stabilesc la Paris ca data de 1 mai sa fie ziua internationala a muncitorilor. In acest fel dupa anul 1890 ziua de 1 Mai devine un eveniment anual, eveniment care se pastreaza si in zilele noastre in foarte multe tari din intreaga lume.