Cat de important este spalatul pe maini pentru sanatatea noastra?!

Probabil multi dintre voi considera ca spalatul pe maini este important doar atunci cand mancam. Nu, din contra, spalatul pe maini joaca un rol, uneori, vital in starea noastra generala de sanatate.

La nivel mondial, in fiecare an, intre 3 si 5 milioane de copii sub varsta de 5 ani mor din cauza pneumoniei sau a diareei. Spalatul mainilor are o legatura directa cu aceste doua afectiuni, pentru ca reduce raspandirea microbilor.

Daca nu ne spalam corect sau deloc, riscam sa ne punem in pericol sanatatea. Un spalat eficient ar trebui sa dureze cel putin 2o de secunde, in asa fel am fi siguri ca eliminam toate bacteriile si virusurile.

Pe langa problemele digestive, mainile murdare pot duce si la gripa sau diferite tipuri de infectii. Asa ca nu e de glumit.

Care este situatia in tara noastra cu spalatul pe maini?

Din fericire, asa cum de putine ori se intampla, Romania nu ocupa o pozitie codasa in acest clasament. Scorul tarii noastre este de 84%, ceea ce ne arata faptul ca romanii se spala pe maini dupa ce merg la toaleta.

Din nefericire, eu cand folosesc toaletele publice (de obicei la mall, restaurante, benzinarii) vad destul de multi barbati care nu se spala pe maini dupa ce folosesc toaleta. Fie ii vad eu doar pe cei 16%, fie romanilor le este rusine sa recunoasca. Sau, mai exista varianta ca studiul sa fie “facut romaneste”.

Informativ: Probabil pare greu de crezut, dar jumatate din numarul olandezilor nu se spala pe maini dupa ce folosesc baia.

Fapt divers: este o scena in filmul “The Shape of Water” in legatura cu spalatul pe maini, oarecum. Intr-o toaleta un gardian le zice celor 2 femei de serviciu care erau acolo ca exista 2 tipuri de barbati: cei care se spala inainte sa-si faca nevoile si cei care se spala dupa. Nu zic mai multe ca sa nu va stric filmul, in cazul in care nu l-ati vazut inca.

sursa imaginii: http://bit.ly/2owDmli