5 secunde, nu mai mult!

Imi place sa aflu cat mai multe informatii utile, din orice domeniu, uneori, unele dintre acestea ma ajuta si in viata de zi cu zi. Printre aceste informatii se numara si “regula celor 5 secunde”, mai exact perioada in care poti lasa un produs alimentar pe jos si apoi il poti consuma fara sa iti pui in pericol sanatatea. Chiar daca pentru unii dintre voi poate parea o prostie, se pare ca o serie de cercetatori (fie ei si britanici) au analizat nivelul de contaminare cu bacterii a produselor alimentare in contact cu diferite suprafete.

Trebuie stiut faptul ca este important timpul in procesul de contaminare cu diferite bacterii, insa si tipul suprafetei si al mancarii conteaza foarte mult. De exemplu, cele mai sigure sunt suprafetele carpetate, acestea incetinesc transferul bacteriilor pe mancare intr-o perioada mai lunga de timp. Iar in ceea ce priveste tipul de mancare, painea prajita este cea mai sigura, indiferent de suprafata de contact intalnita.

In cealalta parte vom intalni suprafetele laminate sau acoperite cu gresie, acestea transfera cele mai multe bacterii pe alimente. Pastele, dulciurile si alimentele umede sunt cele care atrag cele mai multe bacterii, asadar maxim 5 minute este perioada de siguranta pentru acestea. Sunt curios cati dintre voi stiau de veridicitatea acestei reguli si cati o si aplica in viata de zi cu zi?

Daca tot am ajuns in aceasta zona, cea a mancarii, trebuie sa va mai amintesc de un alt studiu (destul de recent) care a descoperit o legatura intre alimentele consumate si diferite sunete. Astfel, poate va intrebati de ce vinul fiert cu scortisoara (mere, portocale sau cuisoare) are un gust atat de bun in sunetul colindelor de Craciun sau de ce pestele are un gust mai intens atunci cand auzim sunetul valurilor sau al apei in general?!

Nu este doar in imaginatia noastra, intr-adevar unele alimente sau bauturi sunt mai gustoase atunci cand sunt insotite de sunetul corect. Uneori ne da peste cap complexitatea corpului uman (in special cea a creierului), nu-i asa?!