9 Secrete pentru fotografii digitale extraordinare

Inca din cele mai vechi timpuri omul si-a dorit sa transpuna in imagini reprezentarea sa, a obiectelor sau persoanelor ce-l inconjoara, obtinand astfel un memorabil almanah de amintiri placute. Fotografia este una dintre cele mai cunoscute si accesibile modalitati de realizare a acestei dorinte.

Asa cum orice s-a transformat in timp si a evoluat, nici fotografia nu a scapat, fie ea practicata ca hobby, arta sau profesie, iar acest mestesug, ca oricare altul, detine o serie de secrete pe care trebuie sa le cunosti pentru a deveni cat mai bun.

Utilizeaza o camera de calitate buna, de preferat DSLR

Secretul numarul unu pentru fotografii de succes il reprezinta echipamentul folosit. Nu poti obtine imagini de calitate cu orice aparat. Daca esti un fotograf nunta Iasi, la inceput si nu dispui de un buget foarte mare, iti recomandam sa te orientezi spre o camera DSLR de la Nikon, Canon, FujiFilm sau Pentax. Iata si diferenta dintre o fotografie realizata cu o camera compacta si una cu DSLR:

9 Secrete pentru fotografii digitale extraordinare19 Secrete pentru fotografii digitale extraordinare2

Fotografiaza animale simpatice

Intr-o fotografie totul este emotie, in special in cazul animalelor, deoarece acestea nu-si vor disimula niciodata sentimentele. Oricine adora pisicile, cateii sau orice alt animal. Cu un pic de creativitate si daca surprinzi momente inedite, e imposibil sa dai gres.

9 Secrete pentru fotografii digitale extraordinare39 Secrete pentru fotografii digitale extraordinare4

Surprinde emotii puternice stand departe de subiectul tau

Foarte multi dintre adulti nu-si exprima sentimentele in public sau cand sunt observati de cineva. De exemplu, intr-o fotografie de grup programata, garantat majoritatea persoanelor vor zambi. Insa, daca ii fotografiezi pe acestia cand nu sunt atenti, cu siguranta poti surprinde cu adevarat emotii puternice si cadre memorabile.

9 Secrete pentru fotografii digitale extraordinare59 Secrete pentru fotografii digitale extraordinare6

Realizeaza un numar mare de fotografii si pastreaza-le doar pe cele reusite

Ca sa fii un adevarat profesionist trebuie, in primul rand, sa accepti faptul ca nu toate pozele sunt perfecte. Ca sa ai succes, realizeaza cat mai multe fotografii, sterge-le pe cele nereusite si arata-le doar pe acelea extrem de bune.

Foloseste un trepied

Trepiedul este esential daca vrei sa intri in categoria fotografilor adevarati. Un trepied te va ajuta sa obtii poze mult mai clare, renuntand astfel la influentele bratului tau sau la optiunea de reducere a vibratiilor incorporata in camera.

Fotografiaza in perioadele de limita ale zilei, la rasaritul si apusul soarelui

Sa fotografiezi e ca si cum ai picta cu lumina, iar cele mai superbe poze le poti obtine dimineata sau pe inserate. Daca vrei sa fii un adevarat artist, foloseste-te de zorii sau apusul zilei pentru a obtine maximul de potential din culori.

9 Secrete pentru fotografii digitale extraordinare79 Secrete pentru fotografii digitale extraordinare8

9 Secrete pentru fotografii digitale extraordinare9

9 Secrete pentru fotografii digitale extraordinare10

9 Secrete pentru fotografii digitale extraordinare11

Fotografiaza detaliile

Mesajul unei fotografii devine mult mai clar si plin de efecte vizuale cand unghiul este micsorat. Astfel, concentreaza-te pe detalii, incearca sa te apropii de subiect cat de mult poti sau foloseste zoom-ul pentru a obtine imagini intr-adevar valoroase.

9 Secrete pentru fotografii digitale extraordinare12

Expunerea nocturna perfecta pentru fotografii

Daca nu folosesti un trepied pentru a fotografia, cel mai probabil vei folosi un ISO de la 800 la mai mult. Daca folosesti in schimb un trepied, vei utiliza un ISO de 100-200 pentru ca oricum vei face poze de lunga expunere. Cu cat este mai inchisa diafragma, cu atat mai putina lumina va atinge senzorul. Diafragma inchisa este cheia unui camp de claritate foarte larg, un lucru necesar in fotografierea peisajelor.

9 Secrete pentru fotografii digitale extraordinare13

9 Secrete pentru fotografii digitale extraordinare14

Evita reflectiile nedorite

Desi reflectiile sunt frumoase pe apa sau in alte scene care sunt subiectivizate strict pe domeniul reflectiilor, ele trebuie evitate in orice alt caz.

Daca esti in mijlocul zilei si vrei sa fotografiezi un peisaj si ai soarele direct in spatele tau, cel mai probabil vei ajunge sa obtii in imaginea ta reflexii de la partile de metal, geamurile caselor sau masinilor. Schimbandu-ti pozitia cu doar cativa centimetri, este deajuns pentru a reduce reflexiile la un nivel minim.

Desigur ca exista mult mai multe trucuri si sugestii de care ar trebui sa tii cont pentru a obtine fotografii cat mai spectaculoase posibil. Poate nu vei avea din prima adevarate opere de arta, insa exersand si punand in aplicare cat mai multe dintre sfaturile disponibile, cu siguranta vei ajunge un adevarat profesionist.