Airbag pentru pietoni

Salonul de la Geneva a avut parte de o premiera mondiala prin noul Volvo V40. Daca va ganditi la noul model prezentat de constuctorul suedez, cu siguranta primul gand este pentru protectia maxima acordata pasagerilor. Acest aspect este cea mai mare prioritate a constructorului inca din perioada cand Volvo era proprietate a grupului Ford.

Dar acum, aflandu-se sub conducerea grupului chinezesc Zhejiang Geely, suedezii s-au concentrat si asupra protectiei pietonilor, chiar daca acesta nu ar fi un subiect nou. In ultimii ani, mai multi constructori, in incercarea de a obtine maximul de stele oferit pentru protectia pietonilor, au folosit tot felul de tehnici pentru a diminua vatamarile produse pietonilor in caz de coliziune, dar fara prea multe reusite. Aici intervine Volvo, prin noul sau model V40, prezentandu-si noul “gadget”, care va fi implementat si la viitoarele modele pe care le vor lansa, si anume, airbag-ul pentru pietoni.

Acest airbag revolutionar este montat in partea frontala sub capota, si va fi declansat in cazul unei coliziuni frontale cu un pieton. Procedeul este unul relativ simplu, se va ridica capota in partea superioara, spre parbriz, si astfel va avea loc airbag-ul.

Astfel fizica accidentelor este una simpla: pana in prezent pietonii erau loviti de o masina la nivelul picioarelor, iar zona capului era lovita foarte dur de capota, care este de altfel una dintre cele mai dure zone, in caz de impact a masinii.

Volvo sustine ca acest risc este redus la minim, astfel impactul va avea efecte vizibil reduse la nivelul integritatii pietonului.