Aro 10: SUV-ul romanesc

Nostalgie! Cam asta simt de fiecare data cand imi amintesc de frumosul ARO 10, alb, din copilarie.

Zilele trecute citeam despre istoria Automobilului Romanesc, mai exact ARO, pe promotor (citeste mai multe aici). Eram curios cum au reusit “inteligentii” sa distruga un brand pur romanesc cunoscut la nivel international.

Ar fi fost frumos sa avem astazi propriul nostru SUV-ulet, 100% romanesc (actualul Duster nu poate fi inclus in aceasta comparatie). Ar fi fost frumos pentru noi, romanii, atat din punct de vedere economic (locuri de munca, profit), cat si din punct de vedere sentimental.

Inceputurile ARO

Pe scurt, dupa Cel De-al Doilea Razboi Mondial, la Campulung Muscel (in anul 1957), apare primul model IMS-57. Acest autoturism reprezinta un “upgrade” pentru modelul de razboi rusesc si inceputul celebrului ARO.

In continuare se lanseaza modelul M59, iar in anul 1964 modelul M461 (care s-a vandut cu succes pana si in China si Columbia). Aro 24 apare in anul 1969 (odata cu Dacia 1300) la EREN (Expozitia Realizarilor Economiei Nationale).

Vreau sa va impartasesc o “povestioara”: modelul G-Class al celor de la Mercedes Benz a aparut de abia la 7 ani dupa lansarea celebrului Aro 24, iar asemanarile sunt uluitoare. Ar fi frumos sa credem ca in zilele noastre Aro putea sa rivalizeze cu puternicul Mercedez Benz, daca … .

Aro 10 apare in anul 1980 si reprezenta varianta “de oras”, fiind mai mic si fiabil. Imi amintesc cat de greu a fost sa-l achizitionam, dar si cat de incantati eram ca il avem.

Informativ: pana prin anul 1981 doar angajatii statului sau cei care aveau “relatii” puteau sa isi cumpere aceste masini.

Amintiri cu Aro 10

Imi amintesc pana si mirosul canistrelor de benzina pe care le aveam in portbagaj atunci cand plecam la mare. Geamantanele rusesti, cortul si butelia de voiaj erau deja un fel de “dotare” a masinii.

Pentru ca faceam uneori si turul tarii, masina devenea neincapatoare: mancare (traiasca conservele), apa, paturi, haine si cam tot ce aveai nevoie pentru o aventura de 2 saptamani. Era frumos!

Cum a “murit” un brand

Cum a decazut ARO, probabil stiti deja. In randurile de mai jos va prezint varianta “extrem de scurta”.

La inceput a fost vina “tovarasului” pentru ca nu a vrut sa modernizeze fabrica care nu mai facea fata numarului de comenzi. Tovarasul era axat pe achitarea datoriilor externe.

Apoi a fost vina “inteligentului” care a cumparat masini fara sa le plateasca (circa 3200 de unitati). Au intrat in scena unii si mai “inteligenti” care cumparau masini la pretul de fabrica si le vindeau la suprapret, doar pentru ca puteau. In Campulung erau 20 de astfel de reprezentante.

Iar mai tarziu a fost vina “americanilor”, asa cum e in fiecare poveste cu final fericit (sau nu!).

Daca asta ar fi singura “istorioara” de acest gen din tara noastra ar fi bine. As fi doar eu nostalgic ca au “distrus” masina copilariei mele. Dar pentru ca tot ce a functionat bine in Romania a avut cam aceeasi poveste, asta intra deja in realitatea crunta in care traim.

sursa imaginii: .the-blueprints.com