Astazi sarbatorim Ziua Imnului National

Mai in gluma, mai in serios, “functia” de cetatean al capitalei iti da uneori mari emotii.

Daca citesti stirile zilnic iti dai repede seama ca noi, romanii, nu ne dorim un razboi (fie el mondial, fie doar o revolta nationala). Am avea doar pierderi, umane, materiale.

Nu ne dorim un razboi, de orice fel

Conform expresiei “nu tot ce zboara se mananca”, nu toate stirile pe care le auzim/citim sunt si adevarate. Unele doar “ne duc cu zaharelul”.

In urma cu cateva saptamani, nu imi amintesc ziua si ora, am auzit un zgomot puternic. De tipul celor care ar putea prevesti inceperea unui razboi.

Pentru ca intensitatea zgomotului crestea si pentru ca nu mai auzisem pana atunci asa ceva, am mers langa geam in ideea sa ies pe balcon. Sincer, ma asteptam sa cada de undeva o bomba si speram doar sa nu fie peste blocul nostru.

Fenomene ciudate in capitala

Dupa cateva secunde am vazut 2 avioane de lupta cum trec in mare viteza, aproape de sol. Pe unul dintre ele mi s-a parut ca disting steagul romanesc (si m-am linistit cumva, nu!).

La scurt timp, dupa ce zgomotul respectiv isi pierdea din intensitate, incepe sa se auda din nou. Inca doua avioane trec, la aceeasi inaltime si cu aceeasi viteza (ochiometric).

Cand glumesc cu M. despre situatii de acest gen, zicem: “cateva exercitii, un fleac”.

Si uite ca astazi ne “emotionam” din nou, ca doar asta e farmecul sa fii in capitala in sezon de concedii.

In urma cu vreo doua ore auzim un zgomot ciudat de afara. Ne gandim ca probabil vreun vecin a decis sa ne “incante” auditiv cu noul volum de manele.

Dar, dupa cateva minute, realizam ca totusi melodia de afara este mai … patriotica.

Ziua Imnului National “Desteapta-te, romane!”

Astazi, 29 iulie, este Ziua Imnului National, “Desteapta-te, romane!”. Data a fost declarata oficial in anul 1998 (legea 99 din 26 mai).

In timpul Revolutiei din anul 1848 Andrei Muresanu (poet, ziarist) publica poemul “Un rasunet”. Anton Pann (poet, compozitor) este considerat a fi autorul muzicii pe care se canta imnul, desi exista in popor certitudinea ca melodia exista deja si ca se numea “Din sanul maicii mele” (era cantata pe un text religios).

De atunci, aceasta melodie a rasunat in cele mai importante momente din istoria tarii noastre si a fost intonata de fiecare roman in parte.

Din anul 1990 devine imnul national, deoarece in timpul revolutiei anticomuniste din 1989 aceasta melodie s-a auzit in toata tara, pe buzele tuturor romanilor.

Trebuie sa ii recunosc puternicul caracter patriotic, curajul si dorinta de libertate pe care le inspira! La multi ani “Desteapta-te romane!”.

sursa imaginii: http://bit.ly/2v9gM73