Azbestul si ale lui proprietati “ucigase”

Este destul de trist ca doar la 30 de ani aflu cat de periculos este azbestul. Dar, mai bine mai tarziu decat niciodata, nu-i asa?!

Azbestul este un mineral rezistent la temperaturi inalte si un izolator foarte bun. Cuvantul vine din grecescul “de nears” sau “de neoprit”.

La ce se folosea azbestul

In trecut acesta era folosit in industria constructiilor, cauciucului, navala. Din pacate, s-a descoperit ca fibrele de azbest au efect cancerigen si a inceput sa fie interzis in tot mai multe tari din intreaga lume.

Fibrele microscopice de azbest pot ajunge in plamani si pot cauza boli fatale, chiar si la 10-20 de ani dupa inhalare.

Azbestul seamana cu lana sau cu bumbacul, este format din fibre. Este foarte rezistent la foc, fiind folosit in numeroase domenii (ca si costum pentru cei care lucreaza cu focul).

Curiozitate: in incidentul din 11 septembrie 2001, resturile de la turnurile gemene din America au provocat numeroase victime. Din cei 14 caini folositi pentru a gasi victimele, 8 au murit intoxicati cu azbest.

Azbestul ne poate pune viata in pericol

Si ca sa continuam intr-o nota la fel de trista.

In pudra de talc se gaseste azbest in mod natural. Din acest motiv s-a iscat si scandalul cu pudrele pentru bebelusi contaminate cu azbest. Chiar si in cantitati mici acesta poate fi cancerigen, iar rezultatele vor aparea doar dupa mai multi ani.

Ultimul scandal de acest gen este cel in care o companie din SUA de produse cosmetice, este acuzata ca are in produse mici cantitati de azbest.

Se pare ca o mama a testat machiajul fiicei sale si a constatat ca intr-o pudra existau si particule fine. Este destul de trist sa afli ca te poti imbolnavi fara sa stii. Sau si mai rau, ca poti muri.

Daca tot alegem sa ne punem viata in pericol, ideal ar fi sa stim la ce riscuri ne expunem.

sursa imaginii: https://bit.ly/2q7HCZZ