Care este speranta de viata la nivel mondial?

La nivel mondial durata de viata a crescut. Acum nu se mai moare dintr-un apendice perforat (doar in situatii extreme) sau din boli infectioase, ci din cauza bolilor de inima sau a cancerului.

Un studiu cunoscut sub numele de “Global Burden of Disease study” a tinut cont de mai bine de 300 de cauze care provoaca moartea la nivel mondial si a analizat situatia in functie de fiecare zona in parte.

Care sunt cauzele care provoaca cele mai multe decese la nivel mondial

Concluzia studiului a fost ca speranta de viata cea mai mare o au cei care traiesc in Japonia (83,9 ani) si cea mai mica cei din Republica Central Africana (50,2 ani). In medie, speranta de viata in randul femeilor este de 75,3 ani, iar in randul barbatilor este de 69,8 ani.

Comparand cu anii ’70 si mai apoi ’90, aceasta speranta de viata a crescut de la 58,4 ani si respectiv 65,1 ani.

Studiul a fost facut in anul 2016, an in care au murit 54,7 milioane de oameni, a implicat mai bine de 2500 de colaboratori din 130 de tari.

Din numarul total de morti, un procent de 72,3% se datoreaza bolilor netransmisibile (de tipul cancer, atacuri cerebrale si boli de inima), 19% bolilor transmisibile (boli materne, neonatale, nutritionale) si 8% accidentelor.

Vesti bune intr-o directie si rele in alta

S-au observat imbunatatiri in ceea ce priveste decesele in randurile copiilor sub 5 ani care mureau de complicatii la nastere sau infectii respiratorii, la fel si in ceea ce priveste decesele in randurile bolnavilor cu HIV.

Din nefericire, a crescut numarul deceselor cauzate de boli netransmisibile, in special boli cardiace ischemice, diabet.

A crescut si numarul persoanelor care mor din cauza conflictelor si a terorismului (in special din cauza conflictelor din Nordul Africii si din Orientul Mijlociu). In tarile dezvoltate a crescut numarul persoanelor care mor din cauza drogurilor (opioide, amfetamine).

Cu toate ca la nivel mondial, in ultimii ani, a scazut numarul deceselor cauzate de malarie si in randurile copiilor sub 5 ani, au crescut decesele cauzate de obezitate, conflicte si boli mintale.

sursa imaginii: http://bit.ly/2xvh20P