Castelul Peles, turist in tara mea

Dupa indelungi insistente, din partea iubitei, de genul: “tu nu ai vazut nimic din tara asta!”, “da o sansa si Romaniei”, “nu e normal sa nu mergi sa vizitezi nimic”, Duminica am fost si am vizitat Castelul Peles. Intamplarea a facut sa fiu in zona, vremea era extrem de frumoasa, asa ca: de ce nu!

Trebuie sa recunosc ca am ramas placut impresionat: aerul rece, curat, de munte, peisajele spectaculoase oferite de Bucegi, apele repezi de munte care iti “gadila” auzul, chiar si cei doi “cantaciosi” de pe aleile castelului (unul acordeon si celalalt chitara), totul parca era “pus” acolo special pentru a-mi oferi o experienta “regala”.

Dupa cum probabil multi dintre voi stiu deja, Castelul Peles a fos resedinta de vara a regilor Romaniei si a ajuns in zilele noastre un simbol al puterii si independentei, un simbol al importantei noastre pe teritoriul European, si nu numai.

Castelul a fost construit din ordinul regelui Carol I (pamantul fiind cumparat cu fonduri personale – rezultate din vanzarea unor proprietati din Germania- in apropierea Manastirii Sinaia). Inainte Sinaia era un sat mic cunoscut sub numele de Podul Neagului, insa era amplasat strategic langa Predeal unde pe atunci era granita dintre Romania si Austro-Ungaria.

In anul 1872 regele cumpara terenul, iar in anul 1875 pune piatra de temelie sub care a fost aruncata o colectie de monede de aur (circa 20) batute in numar redus, primele care aveau chipul regelui, dar si 2 pergamente (declaratia de intentie si actul de fundatie al castelului) puse intr-un tub de sticla care era inchis intr-un alt tub de plumb.

Constructia s-a desfasurat intre anii 1873 si 1914, au lucrat 300 de muncitori, iar arhitectii principali au fost Johannes Schultz si Karel Liman.

Mai jos va voi prezenta cateva informatii pe care nu le-am auzit prezentate de ghid, insa pe care le-am citit online si mi s-au parut interesante.

Castelul Peles este prima constructie din tara care are fundatia din beton si de asemenea primul castel din Europa care avea sursa proprie de energie.

Pentru a se obtine platforma castelului si poiana aferenta au fost dislocate partial cateva zone din muntele Molomot, astfel s-a obtinut si pamantul necesar construirii pantelor, teraselor, aleilor. Pentru transportul acestui pamant, 20.000 de metri cubi, a fost folosit funicularul aerian.

Materialele de constructie folosite provin din tara noastra: zidaria a fost realizata cu pietris din raul Prahova, piatra a fost extrasa din carierele de la Piatra Arsa si Lunca Mare, piatra verde a fost adusa de la Slanic, lemnul a fost taiat din padurile din zona, caramizile au fost coapte chiar pe santier. Pana si zidarii si tamplarii au fost in mare parte tot mesteri romani. Asadar, un motiv suficient de bun sa ma bucur de alegerea facuta de rege!

La primul etaj, apartamentul imperial realizat pentru imparatul Austro-Ungariei, Franz Joseph, a costat (in anul 1906) suma de 100.000 lei/aur; informativ: in perioada antebelica leul-aur echivala cu 12 dolari (valoarea de atunci a dolarului).

Pentru cele 2000 de personaje sculptate in lambriurile holului de onoare au lucrat 140 de artisti timp de 6 luni, zi si noapte. Iar constructia si decorarea acestui hol au costat 1 milion si jumatate de lei-aur (in anul 1911).

In anul inaugurarii, 1883, castelul a fost dotat cu hidranti instalati de firma Thiergartner din Mainz, care functioneaza chiar si in zilele noastre.

Astazi, Castelul Peles este o capodopera a stilului neo-renascentist german, curtile interioare imbina elemente saxone cu germane, iar interioarele reflecta influenta baroca. Se intinde pe 3200 metri patrati, are 170 de camere, 30 de bai, mai multe sali decorate in stiluri diferite (maur), incalzire centrala, electricitate proprie (raul Peles), lift interior, mai multe intrari si usi secrete. Intreaga constructie ajungand la valoarea de 16 milioane lei-aur, o suma extrem de mare!

Sunt foarte multe de scris despre acest frumos castel-muzeu, va sugerez insa sa mergeti sa il vedeti personal, merita!

Din pacate nu am reusit sa vizitez Castelul Pelisor si nu m-am informat daca Foisorul, Casa de vanatoare, Corpul de Garda si celelalte cladiri aferente intregului ansamblu sunt puse in circuitul turistic. Voi ce stiti despre acestea?

Preturile pentru vizitare sunt rezonabile, eu am ales vizitarea parterului si a primului etaj, costul total fiind de 50 de lei de persoana. Era si o taxa pentru cei care voiau sa fotografieze (parca 32 lei) sau sa filmeze (53 lei). Sunt reduceri pentru elevi, studenti, pensionari, persoane cu dizabilitati, ceea ce e foarte bine pentru turisti.

Nu stiu de ce nu se poate vizita si etajul al doilea, cred ca ar fi extrem de interesant! De asemenea sunt curios daca sunt oferite “tururi de onoare”, sa le zic asa, tururi care iti permit accesul peste tot, bineinteles sub supravegherea unei persoane competente si cu explicatiile de rigoare!