Cat de mult ne iubim culorile?

Probabil daca am fi nationalisti ar fi mult mai bine!

Ieri, 26 iunie, a fost “Ziua drapelului national al Romaniei”, mai exact ziua in care cinstim acest simbol national care a fost alaturi de noi in multe momente cruciale ale istoriei.

Din data de 20 mai anul 1998 exista legea numarul 96 care ne “obliga” sa sarbatorim la sfarsitul lunii iunie ziua drapelului. A fost aleasa aceasta data deoarece in 26 iunie 1848 a fost emis Decretul numarul 1 al Guvernului Provizoriu al Tarilor Romanesti in care Drapelul National devenea tocmai tricolorul.

Care este semnificatia culorilor: rosu, galben si albastru?

Cu totii am avut sau mai avem (foarte putini) parinti, bunici, strabunici, unchi, vecini sau cunostinte care au luptat pentru a ne apara identitatea. Multi dintre acestia si-au dat si viata pentru tara, iar culoarea rosie din steagul nostru semnifica tocmai sangele varsat de acestia, dragostea pe care trebuie sa o avem pentru glia stramoseasca.

Rosu e pentru fratie!

Maretia si virtutea, integritatea morala, sunt simbolizate de culoarea galben, iar seninatatea gandirii (la fel ca si seninul cerului) si credinta in patria noastra sunt simbolizate cu succes de culoarea albastra.

Galben pentru bogatie! Albastru pentru libertate!

Inceputurile

Inca din trecut s-au regasit aceste trei culori pe diferite steaguri sau obiecte folosite de catre toti cei care luptau pentru a apara pamantul romanesc.

Regasim pentru prima data aceste culori in vremea lui Mihai Viteazul, pe diferite scuturi, steme, diplome. Apoi in timpul lui Tudor Vladimirescu (in revolutia de la 1821) regasim un astfel de steag care avea si un insemn grafic in care apareau arhanghelii Mihail si Gavril.

Alexandru Ghica Voda (domnitorul Tarii Romanesti) obtine de la otomani (sultanul Mahmud al II-lea) dreptul de a pune steag ostirii si corabiilor romanesti care faceau negot, in anul 1834.

In timpul Revolutiei din anul 1848 Tricolorul a fost adoptat ca un simbol national, iar dupa ce domnitorul Gheorghe Bibescu abdica si se instaureaza Guvernul provizoriu la Bucuresti se promulga si decretul care cerea instituirea Drapelului National.

Curiozitati

Drapelul nostru seamana foarte mult cu cel al statelor Andorra, Ciad si bineinteles al Republicii Moldova. Daca de cel al Moldovei si al Andorrei se diferentiaza prin steme, de cel al Ciadului difera doar prin nuanta de albastru (au fost si cateva probleme la nivel international datorita acestei asemanari).

In urma cu 3 ani, mai exact in data de 27 mai 2013, drapelul nostru a inregistrat un record mondial prin marime. Pe aerodromul Clinceni a fost desfasurat un drapel care a cantarit circa 5000 kg si care ocupa o suprafata de 79290,39 metri patrati.

Ce parere aveti despre tricolorul nostru? Simtiti ceva atunci cand il vedeti fluturand in adierea vantului?

sursa imaginii: romaniabreakingnews.ro