Cateva expresii care m-au marcat pe viata, in rau. Evita-le ca si parinte!

Daca-mi amintesc bine am mai scris candva despre cateva expresii care mi-au marcat copilaria. Intr-o maniera negativa.

Dar pentru ca am cautat si nu gasesc articolul (cine stie ce titlu avea), voi mai scrie si in aceasta seara.

De regula, cand imi plimb catelul, aud des in jurul meu franturi de discutii dintre parinti si copii. De diferite varste, din ambele categorii.

Pentru ca in viitorul apropiat imi doresc sa pot experimenta si aceasta “vocatie”, am inceput sa fiu tot mai atent la detalii. Pentru ca, in fond si la urma urmei, detaliile fac diferenta.

Si din pacate, sunt foarte multi parinti care isi traumatizeaza verbal copiii. Pentru ca pe strada, mai ales in oras, nu prea se bat copiii. Poate o palma peste cap data “cu ochii-n patru” sa nu te vada cineva. La tara e alta poveste, dar despre asta voi povesti alta data.

Un bun parinte este unul responsabil si iubitor!

Daca nu-ti lovesti copilul nu inseamna ca esti cel mai bun parinte. Educatia reprezinta si puterea exemplului. Tot ceea ce faci, vorbesti, mimica, reactiile, totul va fi imprumutat de “puradel”.

Pentru ca tu esti centrul universului in care acesta traieste. Tot ce are si tot ce stie sau intelege, se raporteaza la tine. Daca credeai ca nu stii cum e sa fii Dumnezeu, ei bine, tu esti un fel de zeitate pentru cel mic.

Si in mod normal, trebuie sa fii foarte atent, astfel incat sa-i oferi cele mai bune exemple. Sa-l iubesti, sa-l respecti, dar si sa ii acorzi tot ce poti mai bun.

Daca tii la copilul tau, fii atent cum iti alegi vorbele. Expresii de genul celor de mai jos nu au ce cauta in vocabular. Le-ati auzit cel putin o data si voi, sunt convins!

Cateva expresii care ar trebui evitate!

“Eu te-am facut, eu te omor!”

“Daca X a putut lua nota mare, tu de ce nu poti!?”

“Ma faci de ras/rusine!”

“Daca nu faci X, nu pleci acolo/te las aici.”

“Fii cuminte ca ne suparam!”

“Potoleste-te ca te bat/pocnesc/plesnesc!”

“Cand o sa ai banii tai, atunci poti sa … comentezi.”

Cred ca lista ar putea continua, dar momentan astea sunt cele pe care le aveam in minte. Voi reveni cu actualizari pe masura ce-mi mai amintesc.