Ce faci atunci cand nu mai merge?!

De cele mai multe ori atunci cand avem nevoie de informatii sau solutii rapide cautam pe internet, “google-uim”. Insa nu de fiecare data situatia noastra se potriveste cu ceea ce gasim, nu de fiecare data putem aplica toate sfaturile sau sugestiile descoperite acolo.

Pentru ca de foarte multe ori am avut probleme cu calculatorul, am decis sa va ofer cateva informatii pe care eu le consider utile in diverse situatii.

Asadar, daca se intampla ca laptopul sa nu mai porneasca, nu te panica! Desi problema poate fi una serioasa, in multe cazuri este mai usor de rezolvat decat ti-ai putea imagina. Sunt foarte multe lucruri care pot influenta: de la un incarcator cu voltaj gresit sau un display defect pana la o siguranta arsa pe cablul de alimentare.

De asemenea poate fi si incarcatorul in sine, fiind ars, sau bateria poate fi prea descarcata ca sa mai porneasca laptopul. Verifica de fiecare data si modelul incarcatorului, deoarece daca mai ai si alte laptopuri, e posibil sa fi incurcat alimentatoarele intre ele, mai ales cele pentru aceeasi marca care folosesc un tip de mufa (eu am patit des asta).

Mai poate fi de vina si tensiunea pe care o da incarcatorul, deoarece poate diferi de la model la model. De asemenea, unele au si sigurante de protectie, care trebuiesc inlocuite daca se constata ca sunt arse.

Alt aspect care trebuie verificat, este cablul propriu-zis al incarcatorului, deoarece in timp acesta se poate rupe. Asigura-te ca nu este conectat la laptop vreun display extern cum ar fi monitor sau videoproiector, fiindca exista cazuri in care previn pornirea acestuia sau a sistemului de operare.

Daca ledul de power-on se aprinde si se aude cum lucreaza hard disk-ul, atunci du laptopul intr-un loc intunecat si observa daca se vede vreo imagine slaba, deoarece acest lucru poate fi pacalitor si ai crede ca este defecta placa de baza sau alta componenta, cand defapt poate fi chiar display-ul in sine.

Daca este afisata o imagine foarte slaba, atunci sigur este ars invertorul pentru iluminarea ecranului. Acesta se poate schimba usor daca ai indemanare, rabdare si cateva surubelnite, si nu in ultimul rand: asigura-te ca noul invertor e acelasi model ca cel vechi, deoarece acestea sunt in general scumpe. Daca nu afiseaza nici o imagine, atunci problema sta in cadrul altei componente.

In cazul laptopului meu, un Dell Inspiron model mai vechi, nereusind sa imi dau seama ce defectiune are, am apelat la un service unde cei de acolo au gasit cauza nefunctionarii ca fiind placa de baza.

Din fericire, s-a reparat usor fiind inlocuite cateva componente tip smd, care preveneau pornirea corecta a laptopului si neaprinderea ecranului. Simplu si la obiect, insa eu am cautat cateva ore bune pe internet incercand sa imi dau seama care e problema reala.

Voi cu ce fel de situatii v-ati confruntat de-a lungul timpului? Ati reusit sa le rezolvati singuri sau ati apelat la ajutorul profesionistilor?