Ce ne facem daca dispar mustele si tantarii?!

Crescand aproape de malurile Dunarii am avut parte de tantari toata copilaria. Invatasem (eu si cu fratele meu) sa-i omoram astfel incat sa nu mai ramana urme de sange pe perete.

Mirosul pastilelor de tantari din timpul noptii era ceva firesc, iar urmele muscaturilor erau un fel de “semn de buna purtare”.

Dar nimic nu se poate compara cu roiul de muste care ne inconjura, de fiecare data cand ajungeam la bunici.

Ne invadau mancarea, ne sacaiau in timp ce dormeam, erau in stare sa ne intre si in gura daca nu eram atenti. Sa nu uit de ale lor teribile “muscaturi”, atunci cand urma sa ploua (sau cel putin asa ne zicea bunicul).

Cum putem scapa de muste si tantari!

De muste nu poti scapa la tara, toata vara. Trebuie fie sa-ti pui inesteticele benzi lipicioase care atunci cand sunt pline de muste arata ca niste cimitire in tavan, fie sa apelezi la solutiile chimice.

Daca vrei sa fii “eco-friendly” exista solutii naturale pe care le poti prepara si pe care le poti folosi pentru a indeparta mustele. Nu toate sunt eficiente si nu toate fac fata numarului mare de “agresori”.

Cea mai simpla varianta ar fi sa avem plase la geamuri si la usi, astfel incat numarul celor care intra in casa sa fie redus. Mai sunt si becurile speciale care le atrag.

Impotriva tantarilor puteti folosi frunze de nuc, usturoi, uleiuri de menta, eucalipt, plante aromatice de tipul cimbrului, busuiocului, mararului, lavanda, rozmarin.

Impotriva mustelor este util busuiocul, lamaia, uleiurile de lavanda, menta, otetul, castravetele, scortisoara.

Disparitia parazitilor ar putea distruge lantul trofic!

Vazusem si un videoclip cum poti sa faci capcana pentru muste: intr-o sticla de plastic (de 2 litri) pui apa (o treime) si bucatele de ficat crud (de orice animal) si faci cateva gaurele in partea superioara in forma de X (astfel incat sa intre pe acolo mustele si sa ramana blocate in sticla).

Fiecare poate alege ce considera mai simplu si mai eficient.

Imaginati-va ca in viitorul apropiat am scapa de muste si de tot ce inseamna paraziti. Cum ar fi atunci viata noastra?!

Conform oamenilor de stiinta, a biologilor si zoologilor, schimbarile climatice din ultima perioada afecteaza parazitii si o treime dintre acestia ar fi pe cale de disparitie.

Lucru care, desi ne-ar putea bucura, este destul de grav pentru ca ar schimba sau chiar distruge lantul trofic.

Asadar, mai bine cu mustele si tantarii nostri care ne invadeaza in timpul verii.

sursa imaginii: http://bit.ly/2xpqCDb