Ce se mai intampla cu Telekom?

Scriam zilele trecute despre faptul ca Telekom se va retrage din tara noastra si despre faptul ca abonatii acestora vor fi impartiti intre Orange si Rds&Rcs/Digi Mobil.

Se pare ca motivul care a determinat aceasta retragere este, conform presedintelui companiei, dat de faptul ca veniturile sunt prea mici in comparatie cu cheltuielile pe care le are operatorul de telefonie mobila.

Din aceasta cauza incepe sa se desfasoare un amplu proces de reorganizare in cadrul companiei, proces care presupune disponibilizari masive (circa 200 posturi de conducere si multi angajati).

Telekom Romania Mobile Communication formata din Cosmote, Germanos, fostul Zapp (Telemobil) si Sublight Romania va fuziona si va forma o singura divizie mobila pentru Telekom (inainte erau divizii separate pentru serviciile fixe si mobile ale grupului).

Cu toate ca si pana acum toate aceste companii erau sub conducerea Telekom, functionau si sub propriul brand, lucru care va fi schimbat pentru a reduce cheltuielile.

In urma acestei fuziuni cei de la Cosmote vor controla 70% din companie, iar cei de la Telekom 30%. Cosmote detine 30% din actiunile Telekom Romania Communications (cunoscuta si ca si fosta companie Romtelecom – unde statul roman are 46% din actiuni).

De asemenea Cosmote este parte a grupului OTE unde Deutsche Telekom (practic compania Telekom) este actionar majoritar.

Asadar, pe intelesul meu, ar fi ceva de genul: “Aceeasi Marie, cu alta palarie!”. Probabil din punct de vedere financiar toate aceste reorganizari vor fi benefice pentru actionarii majoritari si vor putea mentine cel putin pe linia de plutire acest segment de piata.

Ramane sa vedem care va fi impactul asupra abonatilor din tara noastra si cat de mult vor fi influentati competitorii de toata aceasta reorganizare.

sursa imaginii: telekom.com