Cele mai bune tehnologii de anu’ trecut

Avansul tehnologiei ne uimeste! De la an la an apar inovatii care de care mai importante si mai spectaculoase, inovatii care ne fac “cunostinta” cu un viitor “ca-n filme”. Cu toate ca anul 2013 a reprezentat pentru foarte multe persoane un an al ghinioanelor, din punct de vedere al inovatiilor acesta a fost un an impresionant.

Inovatia care mi-a starnit cele mai placute reactii si pe care o astept cu mare nerabdare si in poluata noastra capitala este Kickstarter (The Copenhagen Wheel), mai exact o roata de bicicleta, electrica. Aceasta va intra in functie de fiecare data cand nu mai pedalam sau cand urcam un deal si se va incarca pe masura ce inaintam.

Tot in aceasta categorie, cea a deplasarii, se incadreaza si masina “viitorului”, mai exact masina electrica. Se pare ca pana la urma oamenii au inceput sa constientizeze importanta acestui tip de masina, iar anul 2013 a insemnat lansarea a mai multe modele electrice, de la diferiti producatori, modele care au o autonomie impresionanta (peste 100 kilometri) si un timp de incarcare relativ scazut (circa 3 ore).

Afisarea realitatii virtuale a atins o noua etapa prin Oculus Rift, dispozitivul care revolutioneaza gaming-ul virtual si nu numai. Intregul camp vizual este acaparat (chiar si zonele de deasupra si de sub ochi pe care ochelarii de la Google le pierdeau) prin cele 2 lentile si astfel sentimentul va fi unul care va coplesi pana si cele mai pretentioase “gusturi”.

Daca tot suntem in categoria lucrurilor virtuale, trebuie sa amintim si de Bitcoin, cea mai populara moneda virtuala. Aceasta a reusit sa creasca de la inceputul anului 2013 cand avea valoarea unui dolar pana la valoarea de 1300 dolari saptamanile trecute. Astfel cei care detineau astfel de monede s-au trezit mai bogati “peste noapte”, iar cei care doresc sa se imbogateasca trebuie sa stie destul de bine sa faca calcule matematice complexe.

De mai bine de 30 de ani printarea 3D sta pe buzele cercetatorilor, insa de abia anul trecut aceasta a cunoscut o crestere spectaculoasa. Chiar daca momentan nu sunt accesibile oricui (cele mai “rudimentare” variante costand putin sub 1000 de euro), imprimantele 3D pot evolua pana la domeniul SF-ului, imprimand chiar diferite tipuri de organe sau mancare.

To be continued…