China versus Ferarri

Multi oameni care au trait sub dictatura comunista, atat in Romania cat si in lume, tind sa aduca argumente in favoarea regimului respectiv. Toata lumea avea un loc de munca, toate ramurile industriale mergeau ca “unse”, agricultura si exportul erau in floare, ce sa mai, daca iti plac cobaii atunci ai avea un intreg popor la comanda ta.

Si totusi in anul 2012 Republica Populara China, care de altfel este o mare fana a comunismului, a cenzurat o stire de interes national si international, in legatura cu fiul unui mare oficial al Partidului Comunist care a murit intr-un grav accident auto.

Tanarul conducea un bolid italian Ferarri 458 Italia si a lovit 2 femei in ziua de duminica in Beijing. Aceasta stire a provocat valva pe toate retelele de socializare din China, insa au intervenit cenzorii chinezi care au exclus toate articolele care contineau cuvantul Ferrari si au blocat cautarea acestui termen pe internet, indiferent de motorul de cautare.

Un echivalent al retelei Twitter din China este Sina Weibo, serviciu care este folosit de 300 de milioane de oameni, acesta a sters toate postarile care contineau informatii in legatura cu respectivul accident, blocand deasemenea si cuvantul Ferrari.

China este in topul tarilor catalogate ca si ”inamici” ai internetului, alaturi de Coreea de Nord si Iran.