Cine, ce stie sa faca?!

La fel ca si majoritatea, ma confrunt de foarte multe ori cu “nedreptatea”.

Aproape in fiecare domeniu exista fie oameni care nu isi stiu face meseria, fie oameni care nu au chef sa o faca sau carora nu le pasa.

Din pacate este frustrant sa depinzi de astfel de oameni. Este frustrant ca cineva sa isi bata joc de timpul si de banii tai.

Orice meserie am avut si orice am facut pentru oameni, am incercat sa fiu corect. Daca nu am stiut sa fac ceva am zis, nu mi-am batut joc de nimeni si mi-am asumat greselile (atunci cand a fost cazul).

Problema echipelor necalificate!

Am mai scris pe aici ca am cateva cunostinte, prieteni sau amici, care isi construiesc sau isi renoveaza locuinta. Observ ca foarte multi dintre acestia se confrunta cu probleme reale, cauzate de muncitorii/meseriasii care nu isi stiu face meseria si nici nu le pasa.

Fie dau peste echipe care atunci cand nu sunt supravegheate nu respecta DELOC proiectul, fie dau peste echipe care gresesc ceva in mod constient, fie dau peste echipe care nu stiu sa isi faca meseria.

E destul de riscant sa nu ai o fundatie la casa bine facuta si e destul de frustrant sa platesti niste servicii inexistente.

Si totusi cum de s-a ajuns aici!? Cum de sunt atat de multe probleme in aceste domenii?

Nu e asa de greu sa “furi” meseria, in orice domeniu. In mod normal romanii lucreaza in constructii prin alte tari. In mod normal romanii sunt “buni la toate”.

Cu toate acestea toti se plang de echipele pe care le-au angajat, cu totii sunt nemultumiti.

Imi zicea o amica ca o singura echipa a fost “fair-play”, din multitudinea cu care a colaborat. Era o firma mica, avea putini angajati, “Patronul” era si cel care gandea totul si era pasionat de ceea ce facea. Punea clientul pe primul loc.

Dar el era singurul care era asa. Ceilalti “munceau la patron”, il imbogateau in viziunea lor. Cam asta e problema de baza!

Chiar daca sa zicem ca tu esti pasionat de geamuri. Ai o oarecare experienta si vrei sa impartasesti pasiunea ta cu ceilalti. Iti faci o firma si angajezi personal calificat sau cel putin asa crezi.

Sa ne imaginam:

Tu, Patronul, aduci din X-aria o sticla speciala care trebuie atinsa doar cu manusi de puf. Vine Gigi Frana angajatul tau specializat in prelucrarea sticlei (care a mai lucrat inainte si la Ferestre Facute Sa Reziste, Sa Reziste) si in timp ce vorbeste nervos la telefon cu “muierea” iti ia sticla cu o alta manusa, fara puf, si iti zgarie sticla.

Isi da seama de ceea ce a facut si ii inchide nervos muierii “Ce Fa! Din cauza ta nu ma concentrez!”. Doar nu crezi ca Gigi Frana ii va zice Patronului ca a zgariat sticla?!

O pune la geam si o duce clientului, aflat pe santier in pauza lui de masa, ca doar vrea omul sa isi termine casa la care munceste de atatia ani si pe care o sa o plateasca toata viata.

Clientul obosit si neatent, ca doar mai are si el altele pe cap, nu realizeaza ca e sticla zgariata, ca doar are incredere in serviciile pe care le plateste. Observa de abia dupa cateva zile ca e sticla zgariata, suna Patronul, ala nu stie nimic “Nu a fost zgariata, umblam numai cu manusi de puf cu sticla asta, ca e de aia scumpa din X-aria”.

E totusi un Patron bun si vine la Client acasa sa constate, sticla e zgariata. Ce face el acum oare? Pe banii lui, in deficitul firmei crede varianta clientului, ca el nu a zgariat sticla sau pe cea a lui Gigi Frana “Pe onoarea mea Domn’ Patron, numa’ manusi de puf am folosit!”?

Cam asta e realitatea. Si daca vrei sa fii corect e foarte greu, pentru ca si tu la randul tau depinzi de altii.

Daca o rotita nu functioneaza, intregul mecanism este compromis, cam asta e realitatea. Atunci cand nu functioneaza corect nici o rotita, oare de ce ne mai miram de tot ce ni se intampla?!

sursa imaginii: thecelebworth.com