Copiii petrec prea mult timp in mediul online. Iar asta e o problema!

Copiii stau mult prea multe ore in mediul online. Si asta nu e deloc bine!

Pe langa faptul ca le este afectata sanatatea, pot fi si victimele abuzurilor la nivel psihic si/sau social.

Sanatatea le este pusa in pericol pentru ca vederea are de suferit. Dar cel mai important aspect este ca fac tot mai putina miscare, creste sedentarismul. Asta duce la cresterea bolilor cauzate de acesta: supraponderabilitate, diabet.

Ati citit bine, am incadrat supraponderabilitata in categoria bolilor, pentru ca din punctul meu de vedere asa este.

Am preluat cateva date oferite de organizatia Salvatia Copiii. Mai exact, copiii petrec 27% din timp in mediul online, intr-o zi in care merg si la scoala.

Copiii si mediul online. O adevarata provocare pentru un parinte!

Vestea cea mai rea este ca procentul creste la 48% in zilele libere. Mai mult chiar, unul din 2 minori este abuzat in mediul online.

Abuzul apare pentru ca acel copil nu mai este protejat de parinte. Are acces la lucruri care nu sunt potrivite varstei si nivelului intelectual.

Si astfel apare nemultumirea de viata pe care o au si de relatiile cu cei din jur. Isi pierd optimismul, tocmai acea “puritate” pe care copiii o au in fata zilei de maine.

Se schimba perceptiile, reactiile, ceea ce vad sau modul in care interactioneaza ceilalti cu ei in mediul online.

Ce ar trebui sa facem?

In copilarie aveam o perioada limitata acces la televizor. Iar ceea ce urmaream era strict controlat de parinti. Tot ceea ce citeam trebuia sa fie “avizat” de ei.

Acum un copil poate accesa orice-si doreste. Iar curiozitatea este “la ea acasa” in copilarie si adolescenta. Au acces la platformele de socializare, locul in care poti vedea orice, chiar si daca nu-ti doresti neaparat asta.

Nu trebuie sa cadem intr-o extrema (amish style) si sa le interzicem evolutia. Trebuie doar sa invatam sa le “limitam” perioada petrecuta in mediul online. Dar si sa fim atenti la “continutul” pe care-l consuma. Sa fie adecvat varstei.

Floare la ureche, nu-i asa?!