Cu gadget sau fara gadget?

Cu totii stim ca tehnologia a acaparat lumea intreaga, printre care si saraca noastra tarisoara. Nu conteaza ca nu ai ce manca, nu conteaza ca nu ai ce face cu ele (sau nu stii ce sa faci), gadget-urile au reusit sa devina noua “fita” a romanilor. Fie ca esti in metrou, la birou sau la scoala, cu oile la stana sau in luxoasa ta masina, telefonul inteligent este “omniprezent”. Chiar si fara o conexiune la internet telefonul inteligent poate impresiona majoritatea, numita cu titlu informativ si “prostimea”.

Ceea ce m-a impresionat astazi a fost citirea unui articol care prezenta un studiu destul de important, realizat cu precadere in tarile civilizate (cu siguranta nu au ajuns pana la noi), care afirma faptul ca 38% din copii pana in 2 ani au avut acces la un gadget. E oarecum socant sa afli ca 2 din 5 copii au “butonat” o tableta sau un telefon inteligent, in conditiile in care acestia nu stiu inca sa vorbeasca bine.

Conform acestor sondaje numarul copiilor care folosesc astfel de dispozitive inteligente creste de la an la an, iar pe masura ce inainteaza in varsta acestia isi dedica tot mai mult timp folosirii acestora. Nu vreau sa fiu un tip conservator, sunt constient ca evolutia afecteaza chiar si cele mai “tinere vlastare”, insa trebuie ca parintii sa fie constienti de riscurile la care isi supun copii.

Nu trebuie sa planga atunci cand la 8 ani copilul are un vocabular “bogat”, atunci cand acesta nu stie sa socializeze cu persoane reale, atunci cand acesta este prea agresiv sau prea gras. Miscarea in aer liber, cartile, jocurile inteligent cu alti copii de aceeasi varsta, excursiile, toate acestea pot la fel de bine sa stimuleze inteligenta unui copil, ajutandu-l in acelasi timp sa creasca sanatos si sa duca o viata echilibrata. Voi ce parere aveti despre aceasta folosire prematura a tehnologiei?