cu mocanita nu te ia ameteala

Traim in secolul vitezei si tehnologiei sau cel putin asa ar trebui. Zilele trecute am vazut The Wolverine si mi-am amintit de celebrele trenuri japoneze care intr-un an acumuleaza toate circa 1 minut de intarziei si care ating viteze impresionante (in medie vitezele trenurilor variaza intre 200-300 km/h, iar viteza maxima atinsa este de 581 km/h – cele cu levitatie magnetica). Se pare insa ca secolul vitezei in Romania se manifesta doar atunci cand vine vorba de furat, este chiar impresionant ca in doar 23 de ani tara noastra a reusit sa fie “usurata” de multe lucruri de valoare; este impresionant cum inca se mai gasesc obiective care pot fi furate.

In tara noastra nu trebuie sa va fie frica ca un tren circula cu o viteza foarte mare deoarece viteza medie este de 40 km/h (si o simti cu fiecare parte a corpului), trebuie sa va fie frica sa nu cedeze sina sau trenul la aceasta “ametitoare” viteza. Atunci cand plecati intr-o calatorie cu trenul in tara va recomand sa va aprovizionati cu apa si mancare deoarece nu stiti niciodata prin ce peripetii urmeaza sa treceti.

Studiile efectuate de catre specialistii de la caile ferate arata ca 8000 km de sine trebuie restaurati si modernizati, insa fondurile alocate sunt doar pentru 22 km, un fleac! Trist este ca inainte de Revolutia din anul 1989 trenurile circulau cu o viteza medie de 60 km/h, dar timpul si-a lasat “amprenta” si asupra Cailor Ferate Romane. Interesant este ca Grupul Feroviar Roman reuseste sa faca profit si sa achizitioneze Compania Nationala de Transporturi de Marfuri a Croatiei si se afla in topul licitantilor si pentru cea a Bulgariei.

Astept cu nerabdare sa imi impartasiti din “experientele” voastre cu “mocanita” prin tara!