Daca simti nevoia sa fii singur, gandeste-te de doua ori la consecinte!

As vrea sa fiu singur. De multe ori, dezamagit de societate, simt nevoia singuratatii. Este un refugiu spre care creierul meu tanjeste uneori.

Dar oare cat de mult bine ne face singuratatea? Tot mai des citesc articole in care se scrie despre “epidemia singuratatii”.

Se pare ca este o noua problema a societatii in care traim. Concluziile rezultate in urma studiilor de specialitate scot in evidenta faptul ca izolarea sociala poate ucide mai multi oameni decat obezitatea.

Ceea ce este un puternic semnal de alarma.

Dar oare cum putem sa vorbim despre aceasta problema tocmai cand avem atat de usor acces la informatii?! Acum cand putem socializa cu usurinta chiar si cu persoane aflate in celalalt capat al lumii.

Sa fii singur nu este cea mai buna optiune

Ei bine, se pare ca acest avant al tehnologiei incepe sa fie tot mai daunator socializarii reale. Nevoii de a fi cu oameni de seama noastra.

Prieteniile isi pierd din valoare, se creaza false legaturi si oamenii incep sa-si piarda identitatea.

Populatia imbatraneste, familiile nasc tot mai putini copii, mariajele nu mai sunt de durata. Sunt cativa din factorii care afecteaza societatea noastra.

Stim ca inca din cele mai vechi timpuri izolarea si singuratatea erau forme de pedeapsa. O pedeapsa maxima, indiferent daca ne gandim la basme sau la pedepsele acordate prizonierilor.

Suntem conceputi astfel incat socializarea este importanta

Creierul nostru, privat de interactiunea cu alti semeni, ajunge sa fie afectat. Cu cat izolarea este mai lunga, cu atat posibilitatea de revenire este mai scazuta.

Asa ca, data viitoare cand ma voi plange de societatea in care traiesc, ma voi gandi ca fara ea as fi probabil mort.

Nu te poti izola complet atat timp cat in ADN-ul tau exista aceasta nevoie de socializare. Aceasta care ne-a ajutat sa evoluam de-a lungul a mii de ani.

Ma izolez de societate pret de cateva ore, virtual, in imaginatia mea si problema e rezolvata. Cred ca asta este cea mai buna izolare pentru mine.