De astazi se incheie sarbatorile de iarna, din pacate!

Ieri, de Boboteaza, cei mai curajosi si credinciosi dintre noi au inotat dupa Crucea aruncata de preot in apa (rece). Oficial astazi este ultima dintre sarbatorile de iarna, Sfantul Ion.

Masa trebuie sa fie imbelsugata, iar daca este posibil ideal ar fi sa fie sfintita de un preot. Apa sfintita nu trebuie sa lipseasca nici ea de pe mesele romanilor. Unii dau chiar si animalelor sa bea din apa sfintita pentru a le proteja de boli si pentru a le creste fertilitatea in noul an.

Boboteaza si Sfantul Ion, sarbatorile din acest weekend!

Tot in acest weekend a venit si preotul cu Iordanul sau Boboteaza. Se colinda, se sfinteste casa si se binecuvanteaza cei care locuiesc in casa respectiva. Tot atunci se aduna si banii pentru parohia respectiva. Ca deh, credinta nu este gratuita!

Femeile isi vor visa “alesul inimii” daca isi pun busuioc sub perna. Cazutul pe gheata al fetelor necasatorite este dorit. In acest fel ele vor sti ca in acel an isi vor gasi sotul.

Stropitul sau udatul celor care poarta numele de “Ion” este de asemenea un obicei practicat in unele zone ale tarii. La fel cum in alte zone se uda femeile.

Cate bordeie, atatea obiceie!

Fiecare zona, fiecare tara, are propriile obiceiuri legate de aceste sarbatori. Cu totii au insa acelasi numitor comun, faptul ca dupa aceste zile vor incepe anul “in forta”.

Cele mai asteptate sarbatori ale anului se incheie astazi. Sa speram ca va fi un an prosper, un an in care ne vom indeplini o parte (cea mai mare parte) din dorinte.

Sa nu uitam ca indiferent de locul in care suntem, magia sarbatorilor consta in oamenii pe care ii avem alaturi. Alegeti doar persoane “de calitate” pentru mintea si sufletul vostru!

Voi cum v-ati petrecut sarbatorile de iarna? Se mai respecta traditiile si obiceiurile in zona in care locuiti?

sursa imaginii: http://bit.ly/2ADWh1C