De ce sa mergi la Black Panther?

Pentru multi dintre noi “Black Panther” a fost cel mai asteptat film al anului, 2018. Am “facut cunostinta”, cinematografic, cu acest supererou in “Captain America: Civil War” (an 2016).

In anul 1966 apare pentru prima data acest supererou de culoare, in numarul 52 din Fantastic Four, publicat de Marvel Comics. Pana acum din universul Marvel am facut cunostinta cu Iron Man, Captain America, Thor, Spider Man, Ant-Man, Doctor Strange, Avengers, Guardians of the Galaxy, iar acum Black Panther.

Despre Black Panther

Povestea este simpla si ne explica tot ce ar trebui sa stim, ca sa intelegem mai bine acest nou caracter. Dupa ce tatal sau este omorat, T’Challa merge in Wakanda pentru a fi incoronat ca si rege. Wakanda este o tara mica din Africa, extrem de bogata, care a trait tot timpul fara sa fie in razboi cu nimeni.

Ceea ce nu stie omenirea este ca aceasta tara e foarte bogata si beneficiaza de tehnologie care nu mai exista nicaieri in lume. Toate acestea se datoreaza vibraniumului, cel mai versatil metal din univers, care a ajuns la ei intr-un meteorit (care a cazut cu mii de ani in urma).

Ce pot spune despre “Black Panther” este doar ca e un film bun, bine facut. Mi-au placut efectele, muzica este geniala, povestea este buna si lasa loc de “manevra” pentru noile serii. Poate putin cam lung, cred ca asta ar fi ceva de reprosat. Nu neaparat plictisitor.

Sa zicem doar ca pe alocuri sunt cateva lucruri care nu ar fi pe placul oricui. Adica o tara atat de dezvoltata si au pastrat “unitatea tribala”. Dar inteleg ce au incercat sa faca si este de apreciat, din punctul meu de vedere.

Cu siguranta filmul anului 2018

In SUA acest film va “rupe”, pentru ca populatia de culoare are in sfarsit supereroul care ii va scoate din “anonimat”. Nu stiu cum o sa accepte “texanii” faptul ca singurul personaj alb din film este luat peste picior in repetate randuri.

Am apreciat si mesajele “subtile” plasate, de genul <avem nevoie de arme impotriva guvernelor> sau <africa e leaganul civilizatiei>. Mergeti sa vedeti filmul, nu o sa va para rau!

Informativ: pantera neagra este de fapt un leopard care “sufera” o mutatie genetica. Culoarea este o mutatie genetica cunoscuta sub numele de melanism (cantitate mare de melanina care duce la negru inchis in locul auriului patat). Daca va uitati cu atentie, panterele negre nu au culoarea uniforma, sunt patate, exact ca si leoparzii. Aceasta mutatie apare uneori si la jaguari, motiv pentru care cele doua specii sunt confundate uneori.

 

sursa imaginii: http://bit.ly/2F5Xwg5