De Craciun, fii mai bun!

Ma tot intreb ce inseamna pentru mine sarbatorile de iarna!? Ce simt, ce fac si ce imi doresc in aceasta perioada?!

In ultimii 10 ani, in perioada sarbatorilor de iarna, am “alergat” intre parintii mei si ai iubitei. Ca sa impartim corect distributia “prezentei”, intr-un an la ea, intr-un an la mine.

Pe masura ce anii au trecut si relatia a evoluat, am decis ca sarbatorirea Craciunului sa fie la mine, pentru ca acolo mai avem si prieteni apropiati, iar acum si un nepotel.

Si astfel, Craciunul a ramas sa fie sarbatorit in stil oltenesc.

Ce avem noi, oltenii, specific acestei sarbatori?

Sincer, nu mare lucru. Acelasi brad de Craciun, aceiasi colindatori si acelasi popa. Aceeasi masa bogata in grasimi de origine animala, aceleasi prajituri cu prea mult gust de margarina si acelasi vin in cantitati industriale.

Ceva specific zonei ar fi impartiturile din ziua de Craciun. Ce sunt impartiturile?

Pe un colac, cumparat, se pune o lumanare (de biserica), o bucata de prajitura, una sau doua de carnati, o bucata de friptura, o bomboana si cam asta ar fi. Ceva dulce, ceva sarat, ceva specific sezonului rece.

Fiecare impartitura se face in numele membrilor familie, cei pe care vrei sa-i numesti, in numele mortilor si 3 colaci se fac pentru Divinitate (stiti voi! Duhul Sfant, Tatal si Fiul).

Si dupa, se face o slujba “a la carte”. Adica se aprind lumanarile de pe colaci, se arde niste tamaie si se rostesc cateva “vraji”.

Colacii astfel “pregatiti” sunt impartiti celor nevoiasi, adica vecinilor, care si-au pregatit si ei colacul pentru tine. Aaa, am uitat si de paharul cu vin, care se “ataseaza” fiecarui colac “premenit”.

Fiecare Craciun cu barfele lui!

Bineinteles ca apoi fiecare cu “Duhul Sfant” in suflet si cuget vorbeste “de bine” colacul vecinului. Incep dezbaterile despre cat de bun e carnatul, cat de bine facuta e friptura si cat de dulce e prajitura. Despre vin nu mai zice nimeni nimic, pentru ca ala oricum e in sange deja, din Ajun.

Cam asta e obiceiul, nu tu ascultat colinde, nu tu buna dispozitie in familie, nu tu bunatate fata de cei aflati in nevoie, nu tu tot ce ar trebui sa insemne cea mai importanta sarbatoare pentru crestini.

Cam asta e Craciunul, in Oltenia si in multe alte zone din tara.

Ce inseamna Craciunul pentru mine? Nu stiu, aproape nimic.

Perioada aia din an in care stau cu familia mea, apoi cu a iubitei. Perioada aia in care ma bucur de luminitele din brad, daca ar fi sa enumar ceva ce chiar imi place.

Craciunul pentru mine inseamna sa stau in pat si sa ma uit la luminite! Daca ar cadea si niste fulgi de zapada ar fi Craciunul ideal, dar sa nu cer asa de multe!

sursa imaginii