Diamante si seceta, “bijuterii” ale continentului African

Nu stiu cat de multi oameni constientizeaza ce inseamna sa porti o bijuterie sau un accesoriu care are unul sau mai multe diamante.

Daca nu stiti, va recomand sa urmariti un film sau un documentar despre diamantele din Africa. Despre modul in care sunt tratati oamenii care lucreaza in exploatarile miniere de acolo. Despre viata acestora.

Totul se rezuma la diamante, in unele colturi ale lumii

Africa este cu siguranta un continent bogat, iar Sierra Leone a ajuns sa fie cunoscuta la nivel mondial. Numeroasele pietre pretioase care provin de aici au facut fericiti milioane de oameni din intreaga lume.

In districtul Kono din provincia Sierra Leone a fost gasit cel mai mare diamant din lume. Acesta are 709 carate si cantareste circa 140 de grame.

Pentru a se incerca “reabilitarea” imaginii create in jurul traficului de diamante, acest pretios diamant a fost donat guvernului. Acesta a organizat o licitatie si l-a scos la vanzare. Diamantul a fost vandut pentru suma de 6,5 milioane dolari.

O parte din bani (26%) au ajuns la minerii care l-au gasit si la exploatarea miniera de care apartin. Iar diferenta a fost oferita administratiei fiscale si fondului de dezvoltare a regiunii.\

Cape Town poate ramane in curand fara rezerve de apa

In alta ordine de idei, Cape Town este orasul sud african grav afectat de seceta (rezultat al incalzirii globale). In prezent, locuitorii au voie sa foloseasca doar 50 de litri de apa pe zi.

Rezervele de apa sunt pe terminate, iar din aprilie anul curent ar fi necesara inchiderea unor rezerve. Daca se ajunge aici, fiecare locuitor va avea disponibili doar 25 de litri de apa pe zi.

Ca sa intelegeti ce inseamna asta, imaginati-va ca noi, romanii, nu avem limita.

Trebuie sa va ganditi ca cei 50 de litri trebuie folositi pentru gatit, spalat, mancat, toaleta. Imaginati-va doar cat consuma un vas de toaleta atunci cand tragi o data apa. Sau cata apa consumi doar ca sa faci un simplu dus.

sursa imaginii: http://bit.ly/2Dt9WOZ