Energie electrica: afla care va fi situatia in aceasta iarna

Temperaturile scazute din timpul iernii duc la consumuri-record de electricitate si de gaze naturale. Atunci cand se inregistreaza temperaturi minime de minus 15-20 de grade, pe perioade de una sau doua saptamani, consumul de energie electrica poate creste pana la 9.750 MW. Asa cum s-a intamplat in luna ianuarie a acestui an.

Alimentarea consumatorilor incepe de la o centrala electrica, in cadrul careia exista generatoare de mare putere. Energia electrica trece prin transformatoare de putere, care ridica voltajul curentului pentru a putea fi transportat pe distante mari. Ajunge la posturi de transformare, care coboara tensiunea la o valoare medie, astfel incat sa poata fi distribuita prin intermediul celulelor de medie tensiune, catre retelele din localitati. Iar, intr-un final, aceste retele alimenteaza transformatoare de joasa tensiune, care coboara voltajul la 220V.

Spre deosebire de alte utilitati, cum ar fi gazele sau apa, care pot fi inmagazinate in depozite subterane, respectiv in rezervoare, curentul electric nu poate fi depozitat. Variatiile de consum fiind acoperite de punerea sau scoaterea din functiune a unor centrale.

Toate centralele electrice sunt legate intr-o retea nationala. Astfel, daca necesarul de curent dintr-o anumita zona nu poate fi asigurat de o centrala, acesta poate fi suplinit de la celelalte surse.

Energie electrica: eficienta si utilitate

Singura metoda de a face fata unor varfuri de consum reprezinta asigurarea materiilor prime necesare producerii curentului electric. Si anume apa, carbune, uraniu, gaze sau pacura.

Stocurile sunt reglementate de Guvern prin intermediul Ministerului Energiei. Acesta a luat in calcul pentru iarna 2017-2018 o crestere medie a consumului de energie electrica de 1,1% fata de Programul de iarna anterior.

“Pornind de la aceleasi date, estimam pentru perioada de iarna o productie de 23,5 TWh de energie electrica si 7,5 milioane de Gigacalorii energie termica”. Potrivit unui comunicat emis in toamna acestui an.

Conform Programului de iarnă 2017-2018 in domeniul energetic, stocurile necesare de lignit in centrale vor fi de 1,3 milioane tone. Din care 1 milion la Complexul Energetic Oltenia.

Stocul de lignit in cariere va fi de 500 mii tone, cel de huila de 332 mii tone, de pacura de 25,9 mii tone. Stocul de gaze inmagazinate in depozitele subterane va fi de 2,2 miliarde metri cubi. Iar volumul de apa in lacuri va fi de 1,65 miliarde metri cubi.

Pe langa stocurile de materii prime, in cadrul Programului de iarnă 2017-2018 mai sunt prevazute si conventii cu tarile vecine, pentru importul de energie electrica. In momentul in care consumul va depasi capacitatea interna de productie.

sursa imaginii: http://bit.ly/2jU3LrG