Felicitari de Craciun: nostalgie si amintiri frumoase din copilarie

Astazi, fiind Ajunul Craciunului, imi amintesc cu nostalgie de copilarie. Nu stiu cati dintre voi isi mai amintesc de celebrele felicitari de Craciun.

Le primeam de la neamurile care locuiau in diverse parti ale tarii (sau poate in alte tari). Mesajele erau de obicei scurte, incarcate de urari de sanatate si veselie.

Felicitari de Craciun: o nostalgie a copilariei

Nu era ceva semnificativ, insa ne aminteau ca cineva, de departe, se gandeste la noi. Si asta era una din bucuriile care veneau odata cu sarbatorile de iarna.

Probabil nu ati mai scris o felicitare din perioada in care invatam la limba romana despre scrisori, felicitari, declaratii si asa mai departe. Daca-mi amintesc bine, in gimnaziu invatam asta.

In prezent, felicitarile de Craciun nu mai reprezinta un “trend”. Mai sunt cateva persoane, sa ii numim rataciti, care au ramas nostalgici perioadei respective si care inca trimit. Dar sunt cazuri izolate, la noi in tara.

La nivel international, inca se mai pastreaza aceasta traditie. Am observat ca in ultimii ani incepe sa fie tot mai des apreciata de noua si tanara generatie aceasta idee. Fapt ce ma bucura.

Scurt istoric despre felicitarile de Craciun

Prima felicitare de Craciun vanduta la nivel mondial a fost in anul 1843, in Londra. Imediat dupa ce a aparut si timbrul postal. Logic, doar nu putea fi trimisa altfel.

Mesajul era de “Happy Christmas!” ( adica “Craciun Fericit!” ), iar imaginea reprezenta o familie (trei generatii) care tinea un toast pentru cel caruia ii era adresata felicitarea.

In acel an au fost vandute 2050 de felicitari, cu un siling bucata. Chiar daca unii au fost suparati (stiti si voi cum sunt englezii conservatori) ca in aceeasi imagine aparea si un copil si o bautura, succesul a fost unul garantat.

In scurt timp felicitarile de Craciun au cucerit lumea. Mesaje diversificate, imagini desenate chiar de pictori celebri.

Servitorii si majordomii duceau felicitarile de la o persoana la alta. Iar mesajele putea fi uneori scurte poezioare, neaparat cu rima.

sursa imaginii: http://bit.ly/2BusZ6A