In aceasta seara sarbatorim Halloween-ul

In seara aceasta sarbatorim Halloween-ul. Cu toate ca la noi in tara nu este atat de populara, “peste hotare” aceasta sarbatoare a tuturor sfintilor este foarte apreciata.

Asa cum probabil stiti deja, de obicei copiii se costumeaza si merg din casa in casa intreband “Trick or Treat” (adica ceva de genul: “Ne dati dulciuri sau va jucam o farsa”). Neaparat acestia trebuie sa fie costumati, astfel incat sa nu ii recunoastem si sa fie cat mai inspaimantatori: vrajitori, mumii, fantome, zombie.

Lanterna lui Jack este dovleacul sculptat (de regula cu o lumina in el) si reprezinta un fel de emblema a sarbatorii. Sunt multe traditii si obiceiuri asociate cu aceasta zi de sarbatoare, la fel cum si trecutul ei este oarecum impartit intre mai multe “izvoare”. Dar pentru asta avem wikipedia si acolo putem gasi tot ce ne intereseaza.

Noi, generatia tanara, cea care a reusit sa-si traiasca copilaria in democratie, nu am sarbatorit foarte mult Halloween-ul. De abia reusisem sa scapam de regimul comunist, nu mai aveam nevoie si de zile speciale in care sa ne speriem. Prin filme insa vedeam ca in SUA si alte tari aceasta zi era foarte apreciata.

Au venit 4 copii din vecini in seara asta, dupa dulciuri. Asa cum e romaneste, omeneste. Nu erau machiati sau costumati. Unul avea o esarfa, lasata pe piept, probabil o punea pe fata si era bandit, iar altul avea ceva mazgalit pe fata, fara sa intelegi daca era zombie sau vampir sau orice alta creatura intunecata. Ceilalti doi erau ca si intr-o zi normala. Nu ii condamn.

Noi eram pregatiti cu dulciuri, le-au luat pe toate. E bucuria lor pana la urma. Daca tot mergi asa, mai bine ai fi si costumat, zic eu.

In alta ordine de idei, astazi este si ziua in care a murit magicianul si iluzionistul Harry Houdini. Il stiti ca fiind cel care evada din cufere, camasi de forta, celule de inchisoare si tot felul de locuri imposibile.

Daca nu ati urmarit pana acum filmul “The Illusionist” (an 2006, nota imdb 7,6), atunci nu mai stati pe ganduri si cautati-l. Merita!

sursa imaginii: http://bit.ly/2zBSe6A