In China: cel mai lung pod din lume care tranziteaza Marea

Aproape tot ceea ce folosim, de la un banal prajitor de paine si pana la cel mai performant televizor, este produs in China. Fiind cel mai mare producator al lumii, implica avantaje si dezavantaje.

Dintre dezavantaje putem mentiona poluarea, nivelul ridicat al saraciei in anumite zone sau exploatarea oamenilor (chiar si a copiilor, stiti deja celebrele scandaluri).

China: cu bune si rele

In ceea ce priveste avantajele, acestea sunt numeroase. Incasarile catre stat fiind enorme. Motiv pentru care, chinezii incearca sa se dezvolte foarte mult, investind sume cu multe zerouri in tot felul de proiecte.

Unul dintre acestea este crearea unei infrastructuri care ii lasa “masca” chiar si pe bogatii seici din Dubai (si nu numai). Ce inseamna asta? Ei bine, imaginati-va un pod care va lega Hong Kong-ul de Macao si Zhuhai. Daca va uitati pe harta veti observa ca nu e tocmai un proiect usor de realizat.

Acest pod va fi cel mai lung din lume care va tranzita Marea. Va masura aproape 55 de kilometri. Podul va putea fi traversat in circa o ora si va scurta la jumatate timpul petrecut in trafic in prezent. Va avea 6 benzi si 4 tuneluri, dintre care unul subacvatic.

Cel mai lung pod din lume care tranziteaza Marea

Nu stiu daca va vine sa credeti, dar au fost construite si 4 insule artificiale (ca sa fie sustinuta structura). Sapte ani a durat construirea acestei “minuni ingineresti”, iar anul acesta va fi inaugurat.

Biciclistii si pietonii nu vor putea traversa podul, ceea ce mi se pare firesc. De asemenea, pretul nu a fost inca postat, dar se estimeaza undeva la suma de 15 miliarde dolari. O suma “modica”, la preturile cu care suntem noi obisnuiti pentru un kilometru de autostrada, nu-i asa?

Curiozitate: pentru construirea acestui pod au fost folosite 420 de mii de tone de otel. Adica suficient otel pentru a construi 60 de Turnuri Eiffel.

sursa imaginii: https://bit.ly/2v3KxrF