In curand vei fi parinte! Informeaza-te!

Nu am intrat in categoria tinerilor parinti si nu stiu inca daca viitorul imi va rezerva aceasta “onoare” (pana la urma a forma caracterul unui om este o onoare).

Cu toate astea, de patru ani de zile, am alaturi un catel pe care l-am crescut inca de mic si pe care l-am “educat” alaturi de sotia mea. Consider ca am facut o treaba buna pentru ca este un caine echilibrat, care duce o viata fericita alaturi de noi.

Intr-o oarecare masura cresterea unui catel seamana cu primii ani (aproximativ primii 2-3 ani) din viata unui copil. Un catel nu va mai evolua, dar in cresterea unui copil munca depusa pentru educare se va intinde pe multi ani inainte.

In jurul meu am foarte multi prieteni care au deja copii, printre care se numara si fratele meu. Nu este deloc simplu si observ ca multi dintre ei nu sunt pregatiti pentru asta.

De obicei barbatii nu se implica foarte mult in cresterea sau educarea copilului, mai ales in tara noastra, pentru ca a ramas mentalitatea “femeia este mama”.

Cunosc si cateva familii, la inceput de drum, care au fost in cautare de sfaturi pentru parinti din tot felul de surse. Este rolul tau ca si parinte sa stii ce trebuie sa faci in fiecare etapa din viata copilului, sa fii pregatit astfel incat greselile tale sa nu ii afecteze dezvoltarea.

Din momentul in care o femeie ramane insarcinata consider ca incepe “meseria” de parinte. Din acea zi ambii parinti ar trebui sa citeasca si sa se informeze despre tot ce inseamna sarcina si primul an din viata nou-nascutului.

Cu siguranta nu vei reusi sa fii pregatit in totalitate pentru toate situatiile, dar trebuie sa stii in linii mari tot ce e important.

Observ ca foarte multi viitori parinti considera ca rolul lor de mama, respectiv tata, incepe doar dupa ce se naste copilul, ceea ce nu e adevarat.

Este extrem de important ca femeia (viitoarea mama) sa manance diversificat, sanatos, echilibrat, sa nu fie stresata, sa se odihneasca suficient, sa nu faca excese de niciun fel, sa ii ofere fatului posibilitatea sa se formeze sanatos.

Barbatul (viitorul tata) ar trebui sa ii fie alaturi in toata aceasta perioada si sa ii faca sarcina mai usoara, chiar si doar fiindu-i alaturi.

Pas cu pas, daca exista comunicare intre cei doi viitori parinti, vor reusi sa formeze un copil cu un caracter puternic, un copil de care vor fi mandri pentru tot restul vietii!

sursa imaginii: http://bit.ly/2iEv8ma