In “Dumbravita” minunata

In cazul in care vreti sa va retrageti in cea mai dezvoltata localitate din tara noastra atunci trebuie sa ajungeti in judetul Timis, mai exact in localitatea Dumbravita. Despartita de circa 6 km de cel mai mare si dezvoltat oras din vestul tarii (orasul Timisoara), localitatea Dumbravita a fost declarata cea mai dezvoltata asezare a tarii, tinandu-se cont de factori precum: marimea localitatii, varsta medie, speranta de viata, nivelul de educatie, suprafata medie a locuintei, numarul de autoturisme la mia de locuitori, consumul de gaze pe locuitor.

Aceasta localitate timisana a detronat localitati mai mari, cum ar fi orasul Voluntari (care ocupa pozitia a doua) si comuna Corbeanca (pozitia a treia) din judetul Ilfov. Pentru a intelege ce a contribuit la dezvoltarea acestei localitati trebuie sa cunoastem o parte din trecutul istoric al acesteia. Astfel, in anul 1891, 133 de familii bogate de colonisti maghiari (de la Szentes) sosesc in aceasta zona si incep sa isi intemeieze o asezare.

La inceput s-a defrisat o parte din Padurea Verde si astfel s-a construit un sat modern, cu alei largi, iar pentru ca majoritatea locuitorilor erau de religie reformata s-a construit si o biserica care a devenit unul dintre cele mai frumoase lacasuri de cult de acest fel din zona Banatului. Dupa anul 1990 comuna Dumbravita a inceput sa se dezvolte considerabil, numeroase proiecte de dezvoltare fiind incepute si finalizate cu succes.

In acest fel fiind situata in apropierea Timisoarei localitatea Dumbravita a devenit “tinta” persoanelor cu bani care doreau sa isi construiasca o casa, iar in jurul vetrei satului au inceput sa apara cartiere de vile. Constructia acestor case a presupus si cresterea populatiei, ajungandu-se astfel la circa 7300 de locuitori, iar cresterea populatiei a presupus si construirea unor facilitati exact ca si intr-un oras modern, la nivel european.

Daca ajungeti in Dumbravita veti reusi sa descoperiti numeroase persoane de afaceri, directori de companii, magistrati, medici, profesori universitari, dar si persoane din viata publica (Ilie Nastase, Costel Pantilimon, Dan Alexa, etc.).