Industria tutunului: pro sau contra? Putem face ceva?!

Industria tutunului este una din cele mai puternice din lume. De ce? Pentru ca a creat un produs care este indestructibil.

De ce indestructibil? Pentru ca, pentru a produce tigari pretul este unul foarte mic, in comparatie cu vanzarea, asadar profitul este maxim. Mai mult chiar, produc dependenta, ceea ce duce la consumatori “pe viata”.

Si nu doar ca sunt uniti, ci si foarte puternici, un fel de imperiu. De prin anii 1950 si pana in prezent s-au realizat multe studii prin care au incercat sa “spele” imaginea de “tutunul dauneaza grav sanatatii”.

Nu stiu cati dintre voi stiu faptul ca industria tutunului sponsorizeaza cu milioane/miliarde de dolari diferite laboratoare de cercetare.

Industria tutunului: nu poti castiga cu acesti moguli

Astfel ca, daca cineva isi face curaj sa publice un studiu prin care sa evidentieze legatura dintre fumat si cancerul pulmonar (sa zicem), vor exista alte cateva studii care vor demonstra contrariul.

Si uite asa, cand ai atat de multi bani si implicit putere, chiar si un viciu care omoara anual mii (poate milioane) de oameni in intreaga lume, va fi transformat in ceva “nu atat de rau”.

Exact cum se procedeaza acum cu vapatul. Se presupune ca vitamina E ar putea fi cauza numeroaselor decese (au trecut de 2000 pare-mi-se) din randul celor care vapeaza.

Dar, se ignora prin lansarea altor studii care sustin efectele pozitive si faptul ca putem corela orice problema de sanatate cu alte cauze.

Alegerile ne pot schimba viata

In alta ordine de idei, Marlboro Man a murit la varsta de 90 de ani. Il stiti probabil cu totii, unul dintre primele “personaje” asociate maretei companii.

Pe numele sau Robert (Bob) Norris acest chipes cowboy cu siguranta a convins multe persoane sa incerce “apetisantele” tigari.

Putini stiu insa ca Norris nu a fumat nici macar o zi in viata lui si ca dupa ce a devenit parinte a incetat sa mai colaboreze cu Marlboro. Pentru ca nu voia sa ofere un exemplu negativ copiilor.

Alegeti inteligent, orice faceti in viata. Uneori mai bine iti pui 10 intrebari, decat una singura.