Influenta televiziunii in formarea caracterului

Am citit astazi pe Afluent doua articole interesante despre impactul televiziunii in viata oamenilor, in special in cea a tinerilor. Pentru ca sunt subiecte pe care le consider foarte importante, vreau sa-mi exprim (in scris) si eu parerea.

In primul articol, conform specialistilor, atunci cand tinerii se uita prea mult la un singur tip de emisiune (exemplul era cel culinar), acel tanar poate fi afectat in ceea ce priveste dezvoltarea sa in alte “domenii”.

Stim deja ca televiziunea a avut si are inca un rol important in dezvoltarea tinerilor, intr-o oarecare masura ajungand chiar sa le influenteze personalitatea.

Stiti deja ca ma numar printre cei care deschid televizorul doar pentru a urmari online un film, un documentar sau anumite emisiuni de entertainment din alte tari.

Consider ca la noi in tara calitatea emisiunilor difuzate “pe TV” lasa foarte mult de dorit. Puteti citi acest articol de acum doi ani, chiar si atunci aveam aceeasi parere.

Cand eram eu copil, la inceputul anilor ’90, aveam la dispozitie foarte putin continut si il consumam ca atare. Cu toate ca uneori era destul de violent.

In timp, impactul negativ al televiziunii asupra tinerilor a fost corectat sau cel putin asta s-a incercat.

Fara sa ne dam seama, daca nu suntem la curent cu cel mai nou desen animat, serial sau joc, ca si tanar, suntem un fel de “paria” al societatii. Este si normal, intr-un fel, pentru ca nu avem subiecte pe care le putem discuta in comun.

Dar ce ne facem atunci cand nu ne dorim sa avem un copil care doar “urmareste turma” si ne dorim ca propria lui personalitate sa “iasa la suprafata”?!

Ii oprim sau ii limitam orele petrecute in fata televizorului? Ii anulam abonamentul la televiziunea online?

Daca tot am ajuns in aceasta zona, cea a online-ului, cel de-al doilea articol citit citit era tocmai despre un studiu in legatura cu acest subiect.

In acest studiu (subiectii erau tineri cu varste cuprinse intre 18-26 ani) s-a remarcat faptul ca noua generatie de tineri (generatia Y) urmareste mai mult Netflix-ul sau televiziunile online, in detrimentul celor clasice.

O veste oarecum buna, pentru ca in acest fel tinerii vor putea selecta mult mai usor continutul pe care il vor urmari. Nu vor mai fi obligati sa urmareasca la o anumita ora o emisiune anume si nu vor mai fi obligati sa “consume” publicitatea aferenta.

Cred ca in acest fel se va elimina si problema de mai sus, aceea ca daca lasi televizorul pornit pe un anumit post vei risca ca personalitatea adolescentului sa fie influentata doar intr-o anumita directie.

Cu toate ca nu am inca un copil, consider ca este foarte greu sa fii persoana care ii decide viitorul. Este o responsabilitate foarte mare si trebuie sa fii pregatit atunci cand faci fiecare alegere din viata copilului tau.

Pana si alegerea postului de televiziune pe care il urmareste poate insemna formarea caracterului copilului tau. Consideri ca esti pregatit?!

sursa imaginii: http://bit.ly/2sVGIlW