Insule la promotie

Insulele particulare din Grecia incep sa se vanda „ca painea calda”. Principalul motiv al acestor vanzari o constituie cresterea impozitului, asadar proprietarii acestor insule (majoritatea sunt mostenitori) incearca sa isi vanda bunurile pentru a nu pierde din punct de vedere financiar.

Insula Oxia, detinuta de o familie greco-australiana, a fost vanduta catre membrii familiei regale din Qatar. Suprafata insulei este de 1236 de acri si a fost evaluata la 6,9 milioane de euro, dar pretul de vanzare nu a depasit 5 milioane. O parte din aceasta insula poate fi dezvoltata deoarece este protejata ca parte a retelei ecologice Natura 2000.

O alta insula pentru care se negociaza intensiv in aceasta perioada este insula Patroklos, pretul de vanzare al acesteia se estimeaza a fi aproximativ 100 de milioane de euro datorita potentialului ridicat de a fi dezvoltata la scara comerciala. Dar si vanzarea acestei insule intampina obstacole in ceea ce priveste avizele arheologice si urbanismul.

Cunoscuta insula Scorpions este de asemenea scoasa la vanzare, desi testamentul proprietarului interzice vanzarea insulei (exceptand cazul in care intretinerea ei devine imposibila). Actualul mostenitor spera sa gaseasca un chirias cu care sa poata incheia un contract de inchiriere pe o perioada de 99 de ani, in aceasta situatie testamentul ar putea fi respectat.