Japonia si scaderea natalitatii seamana cu Romania

Cand te gandesti lanivel de trai, de multe ori Japonia este tara cu care ai vrea sa poti compara Romania.

Nu e insa deloc asa, iar noi ne putem compara doar cu Bulgaria. Cred ca si aceasta tara ne depaseste la anumite categorii.

Ne putem insa compara cu japonezii la ceva. Scaderea natalitatii. La ei este al 38-lea an consecutiv in care populatia a scazut semnificativ.

Tot mai putine nasteri, iar longevitatea e … la ea acasa. Daca vreti sa cititi mai multe, gasiti pe japantoday.com informatii – cifre, tot ce va intereseaza.

Tara in care poti avea incredere in sistem!

In Japonia sa vezi un copil mergand singur la scoala e normalitate. Pentru ca societatea este “construita” astfel incat sa existe incredere, siguranta, comfort.

Daca-mi amintesc bine si la noi in tara exista asa ceva in perioada comunismului. Sau doar eram noi extrem de norocosi ca am crescut in sate sau orase mici si nu ne-a rapit nimeni.

Pentru ca si noi atunci mergeam singuri la gradinita sau scoala. Increderea in societate era si la noi ridicata. Acum e altceva.

A scazut insa si la noi simtitor natalitatea. In special in randul clasei intelectuale. Avem norocul insa ca ne ajuta populatiile minoritare care se inmultesc “fara numar”.

Japonia nu e Romania si invers!

Ne ajuta si mediul rural pentru ca “are unde sa creasca”, “il cresc vecinii” sau “mai mananca o gura”.

Si cu toate aceste ajutoare importante si la noi in tara a scazut natalitatea. Simtitor.

Iar asta duce la o scadere demografica. Insotita de o plecare in masa a populatiei cu putere de munca si de o plafonare a intelectualilor.

Ajungem sa fim tara in care prostul e la putere si te cearta pentru ca are mintea odihnita.

Oare mai putem schimba ceva?! Oare se mai vrea schimbare?! Cine stie!