Kaufland sustine mediul: statiile de incarcare rapida

Cu siguranta multi dintre voi ati citit deja stirea despre Kaufland Romania (detinut de Schwarz Group – retailerul german este al doilea cel mai mare din lume, dupa WalMart) si inaugurarea primei statii de incarcare rapida pentru masinile electrice.

Cu siguranta v-ati ales deja o tabara: fie le apreciati initiativa, fie va ganditi ce reclama penibila incearca sa isi faca cand la noi in tara sunt probabil doar cateva sute de masini electrice (potrivit unui studiu realizat de APIA in 2014 au fost vandute 236 autoturisme noi hibrid si 100% electrice, in 2015 numarul acestor unitati a crescut ajungand la 495, iar anul acesta in primele 2 luni au fost deja inmatriculate 74 masini eco).

Nu vreau sa influentez parerea nimanui, va voi prezenta si eu cele mai importante aspecte ale acestei inaugurari, asa cum le-am retinut eu!

Ce incearca Kaufland sa faca in anul 2016?

Numarul masinilor electrice creste vertiginos an de an. Este foarte bine ca societatea realizeaza tot mai mult impactul negativ pe care il are poluarea asupra mediului si intr-un fel e bine ca incep sa se epuizeze resursele naturale (ma refer aici strict la petrol).

Cu siguranta nu vom schimba peste noapte efectele a sute de ani de exploatari masive si de poluare industriala, stim cu totii ca nu se face primavara cu o singura floare, insa pentru toate exista un inceput.

In parcarile magazinelor Kaufland vor exista, pana la finalul anului curent, zece statii de incarcare pentru masinile electrice sau cele hibride plug-in (va mai fi una si pe A2 – inca nu s-a specificat exact unde).

Aceste statii de incarcare rapida sunt realizate in parteneriat cu Renovatio e-charge si permit incarcarea folosind curent alternativ la o putere de 22kwh (AC de tip 2 sau Mennekes), dar si incarcarea rapida 20 kwh (CHAdeMO si CCS). In 2 sau 3 ani targhetul acestora va fi de a atinge 50 de astfel de statii in toata tara, bineinteles in orasele importante, de tranzit.

Reteaua de statii de incarcare a masinilor electrice va facilita accesul de la vest spre est!

Se va incerca formarea unui fel de retea de statii de incarcare pe ruta Arad – Constanta, tocmai pentru a facilita tranzitul de la vest spre est. Asadar, cei care afirma ca noi si asa nu avem masini electrice, trebuie sa fie mai putin egoisti si sa accepte ca Romania mai este tranzitata si de catre oameni din alte tari (wow! senzational! in direct sau in reluare?).

volkswagen e-golf

sursa foto: pauzadestiri.ro

Deja a fost inaugurata prima statie de incarcare, unde altundeva decat in mirobolanta capitala, mai exact in parcarea magazinului Kaufland de pe strada Barbu Vacarescu. Daca sunteti din capitala sau daca doar o tranzitati trebuie sa stiti ca aveti la dispozitie aceasta modalitate de incarcare, non-stop si gratuit. Trebuie doar sa obtineti de la biroul de informatii un card special (in primele zile veti putea folosi statia si fara acest card).

Finalul lunii aprilie va presupune si inaugurarea celei de-a doua statii de incarcare de la Ploiesti (nu stiu locatia). Pana la finalul anului vor beneficia de astfel de statii si orasele: Arad, Timisoara, Deva, Sebes, Sibiu, Ramnicu Valcea, Pitesti, Bucuresti, un punct va fi pe autostrada A2 si ultimul in Constanta. Deci, norocosul de mine poate merge linistit la socrii acasa, doar masina electrica imi mai lipseste, nu m-ar deranja noul model Tesla 3 insa mai am mult de asteptat.

Mediul inconjurator are de castigat din fiecare campanie de acest gen!

Costul unei astfel de statii se ridica la 20-30.000 euro si 5-15.000 euro este costul conectarii ei, deci intre 25-45.000 euro costul final. Destul de multi bani investiti, ceea ce ma face sa ma gandesc la faptul ca probabil dupa o anumita perioada de timp vor exista un fel de abonamente pentru cei care isi incarca masina, chiar sa fie gratis pe termen lung nu cred (acum nu sunt atat de multe masini electrice sau hibrid, dar cum piata este in crestere, cine stie).

Ma bucura faptul ca se fac uneori si lucruri bune, chiar daca ele sunt probabil doar un praf in ochi pe langa adevaratele castiguri, dar e bine sa apreciem partea plina a paharului.

statie de incarcare masini eco

sursa foto: news.ro

Au fost achizitionate 18 masini electrice (100%), nepoluante, Volkswagen e-Golf, iar cu ocazia inaugurarii primei statii de reincarcare au fost donate 3 dintre acestea unor Organizatii Non Profit. O astfel de masina costa 34.900 euro in Germania (pretul de lista, probabil nu au toate dotarile si au obtinut un pret mai mic, cine stie!).

Un om care stie cum sa isi promoveze compania!

Directorul general Marco Hossl a declarat ca aceasta retea de statii de incarcare rapida a fost pusa gratuit la dispozitia romanilor tocmai pentru a incuraja achizitia si folosirea masinilor ecologice, pentru a invata romanii sa fie mai responsabili cu mediul inconjurator.

As zice ca e demn de tot respectul aceasta incercare, dar ce ne facem “Boss” cu pisicutele si ursuletii inmatriculati in Bulgaria? Ca emit alea la noxe de ne doare capul, la propriu (chiar si proprietarii lor emit, dar hai sa nu mai fiu rau).

Ca si o previziune, trista dar amuzanta: parcarile “verzi” ale Kaufland vor fi ocupate de toti “jupanii” cu masini “tunate”, care il vor asculta pe nimeni altul decat “Salamul” vietii lor si care vor incerca (fara succes) sa isi incarce telefoanele (de mii de ori mai) inteligente in aceste locuri (for free!).