La ce varsta devin femeile pentru prima data mame?

In tarile Uniunii Europene, varsta medie la care o femeie devine mama pentru prima data este de 29 ani. In tara noastra 26,4 ani. Nu este o medie chiar asa de rea.

O veste ceva mai putin buna, dar deloc surprinzatoare pentru tara noastra, este ca 14,2% din primii copii au fost nascuti de mame care au sub 20 de ani.

Femei tinere ajung mame fara sa stie ce inseamna asta

Foarte multe femei traiesc in mediul rural sau au o educatie precara. Poate provin si din familii sarace. Pentru aceste femei, singura menire este “sa se marite” si sa devina mame. Indiferent de ordinea in care se intampla aceste doua mari meniri ale femeii.

Si uite asa, multe femei au deja copii inainte ca ele sa fie femei in adevaratul sens al cuvantului. Cu toate ca avem acces la informatie, cu toate ca traim in secolul vitezei. Cu toate ca ni se pare greu de crezut. Asta este realitatea.

Sa zicem ca mai avem de munca in acest domeniu si nu ar fi ceva grav. Cu putina educatie, intelectuala si sexuala, probabil aceste procente ar putea fi schimbate.

Problema majora este ca aceasta categorie este cea care se “inmulteste” cel mai mult si repede. O femeie care alege sa puna educatia pe primul loc va deveni mama tarziu, pentru ca scoala, facultatea, lupta pentru un loc de munca, nu ii vor permite.

Nu cred ca mai putem schimba ceva

Uneori aceasta femeie ajunge sa fie prea “batrana”, marcata de impactul stresului asupra sistemului reproducator, satula de ceea ce ii promite viata in aceasta tara.

Si atunci aceasta femeie “intelectuala” (sa ii zicem asa) va alege sa nu mai faca un copil sau sa aiba maxim unul. In schimb, femeie care a devenit mama pentru prima data inainte de 20 de ani, la 30-40 de ani are deja cativa copii.

Este posibil chiar ca primul ei copil sa aiba deja si el copil la randul lui. Si uite asa, acest fenomen ia amploare.

Ce se poate face in acest sens? Nimic! Nici nu se doreste asta. O femeie intelectuala va fi mai greu de controlat. Pe cand cealalta poate fi manipulata dupa bunul plac.

Spre asta dorim sa ne indreptam, nu-i asa?!

sursa imaginii: https://bit.ly/2pVfhoV