Legea antifumat: o Romanie fara FUMURI

Joi, 17 martie 2016, PRIMA ZI IN CARE NU SE VA MAI FUMA IN SPATIILE PUBLICE! Yupi, yupi, yee!

De ce sunt atat de bucuros?!

Pentru ca sunt satul de toti fumatorii care se cred mai presus de orice! Sunt satul de toti cei care sufla fumul de tigara spre mine in timp ce mananc, vorbesc sau pur si simplu stau!

Sunt satul de toti cei care nu imi respecta dreptul la viata! Sunt satul sa fiu fumator pasiv! Sunt satul sa evit spatiile in care lumea fumeaza (cam toate pana acum!)! Sunt satul de fumatori, desi aproape toti din jurul meu fac asta!

Prietena mea a fost fumatoare, inraita, sa zic asa! A fumat 6 ani din cei 9 de cand suntem impreuna! Am incercat de foarte multe ori sa o conving sa se lase, pentru ca imi doream sa fie sanatoasa cat mai multi ani! A facut-o doar cand a considerat ea ca e cazul, e bine si mai tarziu decat niciodata!

Nu pot sa ma plang ca aveam fum de tigara in casa sau ca din cauza ei nu mai respiram aer curat. Fuma doar pe balcon si era atenta sa nu simta fum in casa, tot timpul! Nu fuma cand mancam in oras, decat daca toti cei de la masa terminasera, nu fuma in prezenta copiilor si incerca sa aiba grija sa nu ii deranjeze pe ceilalti cu viciul ei, insa era fumatoare!

O intreb zilele trecute: “ce ai fi facut daca acum fumai?”, “te-ar fi deranjat noua lege?”; imi raspunde: “nu as fi facut nimic!”, “cei care fumeaza nu trebuie sa se lase de fumat, trebuie doar sa fie OAMENI cu bun simt!”. Tare bine le zice uneori!

E interesant ca notiunea de spatiu public este destul de bine descrisa in noua lege, astfel incat romanii inventivi sa nu mai aiba portite de scapare.

Notiunea de spatiu inchis a fost redefinita si de acum va inseamna tot ce are podea, acoperis si cel putin 2 pereti, asadar tot mai multe spatii pentru nefumatori.

In mijloacele de transport in comun va fi interzis fumatul, chiar si masina de serviciu va fi considerata mijloc de transport in comun si va intra sub incidenta legii.

Langa locurile de joaca pentru copii nu se va mai putea fuma; de asemenea in scoli sau in institutiile de invatamant (nici macar in curtile scolilor).

Tigarile nu vor mai putea fi vandute la bucata, nici cele din foi!

Ma bucura faptul ca si fumatul tigarilor electronice va fi supus acestei legi! Sincer detestam toti “figurantii” care fumau in mall-uri sau chiar in metrou tigari electronice!

Daca vreti sa semnalati persoanele care incalca aceasta lege o puteti face sunand la Politie (112) sau la Protectia Consumatorului (ANPC). Un aspect imbucurator este dat de faptul ca sunt implicate foarte multe organizatii non-guvernamentale care se vor asigura ca in perioada urmatoare legea sa fie corect aplicata.

Pentru persoanele fizice amenzile pentru incalcarea legii vor fi cuprinse intre 100 si 500 lei, sanctiunile putand fi aplicate doar de catre politie. Institutiile care nu respecta legea (restaurantele, barurile, cluburile) risca amenzi cuprinse intre 5000 si 15000 lei, suspendarea sau chiar inchiderea activitatii.

Din punctul meu de vedere chiar si cei mai batuti in cap fumatori care se mai inversuneaza sa blameze aceasta lege ar trebui sa inteleaga ca doar in felul acesta putem proteja tanara generatie.

Sunt curios care vor fi efectele pe termen lung ale acestei legi?! In unele tari la inceput a scazut numarul fumatorilor, apoi dupa o anumita perioada a revenit la “normal”, dovedind ca mentalitatea colectiva este extrem de importanta.

Din acest motiv campaniile anti-fumat sunt foarte importante! Imi doresc foarte mult sa majoreze pretul tigarilor, cel putin sa ajungem si noi la standardul european, cu siguranta multi s-ar lasa de fumat! Sau, din pacate, la noi probabil ar creste contrabanda! (Trist!)

Tinerii, si nu numai acestia, trebuie sa inteleaga riscurile la care sunt expusi atunci cand devin fumatori! Trebuie sa intelegem ca numarul fumatorilor a crescut foarte mult, prea mult, in tara noastra!

Saracia, sistemul de invatamant defectuos, cel sanitar la pamant, coruptia la maxima ei valoare, toti acesti factori influenteaza nu doar fumatul, ci si calitatea vietii in Romania.

Trebuie sa intelegem ca la noi in tara tinerii de pana in 10 ani au acces la tigari si alcool, ceea ce nu ar trebui sa fie posibil. Trebuie sa intelegem ca doar educandu-ne tinerii reusim sa traim o viata mai buna. Sunt foarte multe de scris despre acest subiect, mai bine spus aceste subiecte.

Ar fi frumos sa avem o Romanie mai sanatoasa, e pacat ca in fiecare zi circa 89 dintre romani mor din cauza bolilor cauzate de fumat!

Fii responsabil! Lasa-te de fumat! E un viciu al mintii! Dovedeste ca esti inteligent! Orice iti doresti se poate intampla! Nu mai fuma!