Locuri de munca ceva mai murdare. Cat de murdare, afla acum!

Candva am vazut o emisiune in care prezenta cele mai “murdare” locuri de munca din lume. Parca “dirtiest jobs on earth” si cred ca era pe Discovery. Au trecut foarte multi ani si nu-mi amintesc.

In topul meseriilor murdare era cea de gunoier, gastroenterolog si ceva cu reciclarea sau selectarea deseurilor menajere.

Ei bine, nici in trecut viata nu era usoara. Unele meserii erau mai murdare, in comparatie cu altele. Tocmai despre asta vreau sa scriu astazi.

Despre o meserie de care probabil nu stiam, dar care a existat si care era chiar interesanta. Si anume, ingrijitorul scaunului (“groom of the stool”). Iar prin scaun … exact, ati inteles bine.

Locuri de munca care te surprind

In timpul dinastiei Tudorilor din Marea Britanie a aparut acest interesant loc de munca.

Rolul angajatului era sa se asigure ca domnitorul are tot ce-i trebuie: prosoape, apa. Il ajuta sa se imbrace/dezbrace, ii examina scaunul ca sa se asigure ca domnitorul este sanatos.

Aceasta persoana era apropiata domnitorului, avea putere asupra celorlalti care se ocupau de alte aspecte ale vietii personale.

In plus, era in permanenta langa domnitor, in cele mai “intime” momente. Avea chiar influenta, era un fel de secretar al zilelor noastre. Nu avea insa influenta politica.

De regula era ales chiar unul din fii domnitorului, ca sa se asigure cumva si o legatura mai stransa intre tata si fii.

Ai grija ce-ti doresti

Sa nu va imaginati ca in trecut se giugiuleau familiile atat de mult. Mai ales cele regale.

Noi am vazut prin filme doar partea buna. Aia in care Cleopatra iese din bazinul plin cu apa si miere si poate petale de trandafiri (sau lacrimile fecioarelor) si un alai de frumuseti ii ofera halatul (da halatul, doamna, halatul).

Ei bine, cu siguranta “celebritatile” din trecut au avut oameni in permanenta langa, care i-au ajutat sa-si duca la bun sfarsit treburile. Chiar si pe cele mai murdare.

Voi ce astfel de locuri de munca stiti?