Lumea a treia

Citeam astazi un articol despre o adolescenta din Mauritania care a reusit sa fie salvata din “mainile” traficantilor de carne vie. Ti se “rupe” sufletul cand auzi ca o copila de doar 15 ani a fost rapita, sechestrata si bineinteles violata in repetate randuri, insa te bucuri nespus cand auzi ca a fost salvata.

Sa nu uitam insa ca Mauritania a fost ultima tara din lume care a abolit sclavia (anul 1981) si ca aici doar din anul 2007 a devenit o fapta penala detinerea fiintelor umane. Pe scurt: e la moda sa ai pe langa casa cativa oameni (20% din populatia statului traieste in sclavie), in special femei, pe care sa ii consideri “proprietate privata”.

Trist este faptul ca aceasta adolescenta este insarcinata, iar in Mauritania sexul extramarital se poate pedepsi cu moartea (bataia cu pietre pana la moarte inca este un “must-have”).

Asadar, tanara risca sa isi piarda viata acum dupa ce a reusit sa respire usurata ca a scapat de abuzuri, iar violatorul primeste doar cativa ani de inchisoare pentru abuzarea unui minor.

Si acesta nu este un caz izolat, organizatiile care lupta pentru drepturile omului incearca sa “faca dreptate” atunci cand se poate si atunci cand afla despre astfel de situatii.

Initial vroiam sa fac o comparatie intre aceasta stire si Romania anului 2014 in care incercam sa supravietuim. Chiar daca  unele persoane “incadreaza” si tarisoara noastra in categoria “lumea a treia” exista diferente vadite intre tara noastra si tari precum Mauritania.

De exemplu: o echipa de oameni de stiinta din tara noastra (Institutul National de Cercetare-Dezvoltare in Optoelectronica) va conduce un amplu si costisitor proiect european in cadrul caruia va fi construit un aparat numit “lidar” (cuvant format prin alaturarea cuvintelor: light – lumina si radar).

Acest instrument va fi plasat pe un avion de cercetare (furnizat si modificat de romani) si va fi capabil sa ofere mai multe informatii despre aerosoli (particule fine suspendate in aer).

Aerosolii sunt extrem de importanti atat pentru clima, cat si pentru sanatatea noastra ca si omenire, iar in prezent exista foarte putine informatii despre acestia. Lidarul va fi un instrument care seamana cu un radar, insa acesta foloseste radiatia laser in loc de undele radio.

Un pas extrem de important pentru stiinta din tara noastra, o ocazie perfecta sa demonstram tuturor ca avem cu ce sa ne mandrim la nivel mondial, avem foarte multe “minti luminate”.

Bine de stiut: termenul politic de “lumea a treia” a aparut pentru prima data la inceputul anilor 1950, atunci cand economistul francez Alfred Sauvy incerca sa distinga tarile.

Tarile lumii occidentale sau “lumea intai” (blocul vestic) erau considerate tarile democratice, capitaliste si dezvoltate (Statele Unite si aliatii lor), iar tarile din “lumea a doua” (blocul estic) erau cele comuniste, socialiste (URSS si aliatii lor).

Restul tarilor care nu se incadrau in aceste zone erau simplu numite “lumea a treia”, iar 5 ani mai tarziu termenul a intrat in limbajul tuturor si a fost folosit (si inca este) pentru tarile care sunt subdezvoltate sau in curs de dezvoltare.

In concluzie, chiar daca am fost noi considerati “lumea a doua” si suntem uneori comparati cu “lumea a treia”, avem motive sa ne consideram “lumea intai”, trebuie doar sa stim sa privim si partea plina a paharului.