Lumea in culori si o iluzie optica interesanta

Modul in care percepem vizual lumea este diferit, de la o persoana la alta. Astazi o sa ma refer strict la modul in care percepem lumea in culori si la o iluzie optica interesanta.

In calitate de discromat, pot spune ca este o mare provocare viata “in culori”. Nu stiu cati dintre voi stiu, dar si discromatia asta este de mai multe tipuri, grade si asa mai departe. Adica nu toti vedem (sau mai bine zis nu vedem) culorile la fel.

Cu toate ca si eu si fratele meu avem aceeasi “problema”, reactionam diferit la culori, nuante. Depinde foarte mult si de cat de mult ne-am permis sau impus sa invatam culorile.

Ani la rand colegii, prietenii, cunostintele, nu au stiut despre mine ca am aceasta problema. Nu din rusine am ignorat sa le zic, ci din dorinta de a evita explicatiile de rigoare. Am invatat de fiecare data cum trebuie sa arate anumite lucruri si m-am descurcat, astfel incat sa nu-si dea nimeni seama.

Una din cele mai amuzante situatii a fost in anul 2 de facultate cand un coleg m-a rugat sa-i dau un pulover (flanel). Dupa cateva incercari esuate, din partea mea, am fost nevoit sa-i explic ca nu sunt prost, doar ca nu stiam care e culoarea respectiva.

O iluzie optica interesanta si Efectul Troxler

De-a lungul anilor am avut destul de multe experiente amuzante (sau nu), o sa incerc sa le adun pe toate intr-un articol, pe masura ce mi le voi aminti.

Abilitatea de a percepe culorile poate fi pierduta, asa cum bine stiti si voi, prin diferite iluzii optice.

In imaginea de mai jos trebuie sa priviti punctul negru timp de 10-20 secunde. Ce observati? Treptat culorile incep sa se estompeze.

Efectul Troxler a fost numit dupa fizicianul (si filozoful) Ignaz Paul Vital Troxler, din Elvetia. Acesta a descoperit in anul 1804 ca daca ne concentram suficient de mult timp privirea pe un anumit punct, cele din jur incep sa dispara sau sa se estompeze.

Un rol important in acest efect il joaca nistagmus (saccades in limba engleza). Adica miscarile mici, involuntare, rapide ale ochilor, care apar chiar si atunci cand privirea noastra e fixa.

sursa imaginii: https://bit.ly/2GWt4a9