Mancarea aruncata este o problema cu mai multe “taisuri”

Mancarea aruncata este o problema reala a societatii in care traim. In medie, un roman arunca circa 300 grame de alimente in fiecare zi.

Asta inseamna mai bine de 6 mii de tone pe zi si 2,2 milioane de tone pe an. Va imaginati cat de multe alimente risipite degeaba?!

Cat de multe alimente se arunca si de ce?

Sa nu credeti ca suntem in topul clasamentului. Americanii ocupa pozitiile fruntase cu 400 grame de alimente risipite zilnic.

Conform celor care au realizat acest studiu (o echipa de la Universitatea Vermont), alimentele aruncate difera in functie de regimul alimentar al fiecaruia.

Cei care urmeaza o dieta axata pe carne arunca cel mai putin (circa 14%), urmati de cei cu branzeturi (17%). Cea mai multa mancare este aruncata de cei care mananca fructe si legume (39%), adica tocmai cei care mananca cel mai sanatos.

Aceasta hrana aruncata are efect si mai departe, formandu-se mai multe deseuri in apa de irigatie si pesticide. Adica poluam si mai mult, inutil, mediul.

Mancarea aruncata este o problema cu multe consecinte

Problema principala este ca fructele si legumele se deterioreaza repede, iar majoritatea oamenilor nu stiu sa estimeze cat consuma si nici sa depoziteze corect.

Nu stiu cum gandesc americanii, dar noi romanii clar suntem cu “promotiile”.

Daca vedem ca un kilogram de mere e la 50 de bani, de exemplu, nu ne gandim ca nu avem nevoie neaparat de 5 kilograme. Cumparam doar pentru ca era ieftin si sa fie acolo.

Si uite asa, fara o lista clara de cumparaturi, ajungem sa plecam din supermarket sau din piata cu mai multe alimente decat aveam nevoie.

Clar in cazul branzeturilor si a carnii nu se intampla la fel. Si pentru ca sunt mai scumpe si nu ne permitem sa “irosim” banii, dar si pentru ca sunt mai “gustoase” si le mancam mai repede.

sursa imaginii: https://bit.ly/2HAG2d0