Micul meu proiect: arborele de Paulownia

Au trecut 5 ani de cand am auzit pentru prima data despre arborele Paulownia. In timp ce citeam review-uri ale unor masini scumpe am intalnit numele acestui arbore si am fost curios sa aflu cum arata. De atunci am citit cateva articole despre oamenii care au decis sa creasca acest arbore si am devenit tot mai interesat.

Numit si “arborele printesei” (in onoarea reginei Anna Pavlovna a Olandei – fiica tarului Pavel I al Rusiei), Paulownia este un arbore care creste foarte repede. Si chiar creste repede, cam ca si Fat Frumos “intr-o zi cat altii intr-o luna”.

Un obicei foarte interesant care mi-a ramas intiparit in minte este ca in Japonia, atunci cand intr-o familie se naste o fetita se obisnuieste sa se planteze un copacel de Paulownia. Dupa ce fetita creste si decide sa devina mireasa, arborele deja ajuns la maturitate se taie si din el se construieste un dulapior (birou sau bufet).

Fiind un arbore “elastic”, usor, moale si rezistent la incovoiere, Paulownia este folosit indeosebi pentru instrumente muzicale cu corzi, placi de surf, cutii, lazi, se pot face pana si carti speciale de vizita. Arborele este folosit cu succes si pentru reimpaduriri datorita faptului ca el creste foarte repede si aproape pe orice tip de sol, chiar si pe cele mai sarace.

Anul trecut, in timp ce mergeam in concediu, in judetul Arad, am tot vazut cateva plantatii de Paulownia. Cand m-am intors din concediu am decis ca vreau sa-mi plantez si eu propriul arbore sa vad daca am noroc sau nu.

Am comandat semintele de pe internet si am avut cateva emotii la inceput. Nu stiam daca ceea ce am primit e ceva real sau e nisip, nu stiam nimic despre ce inseamna sa cresti un astfel de copac.

Coletul a venit prin curierat rapid si am asteptat doar o zi. Semintele erau in pungulite sigilate cu fermoar si aveau eticheta, astfel incat am stiut exact ce am in fata ochilor.

Nu a durat mult pana cand temerile mele s-au risipit. Nu a durat mult pana cand am vazut primele “semne de viata” ale propriului meu copac de Paulownia.

L-am crescut initial in ghiveci si apoi l-am plantat in curte. In poza de mai jos puteti vedea cum arata “juniorul” dupa doar un “anisor”.

paulownia 1 an

Nu este greu de intretinut si rezultatele se vad repede. Puteti citi aici si parerile altor persoane pentru a va familiariza cu tot ce afirma si altii despre acest arbore, ca sa nu cititi doar parerea mea.

Astazi, sunt fericitul posesor al unei mini-plantatii de apartament. De abia astept momentul in care ma voi uita pe un camp plin cu acesti copaci, un camp doar al meu. Am un teren disponibil si anul viitor vreau sa plantez butasii obtinuti din seminte!

plantatie

Daca vreti sa faceti si voi comanda pentru propriul arbore de Paulownia puteti intra pe paulowniaseminte.com ca sa comandati!