Muzeul Aurului din Brad

Am sarbatorit 1 Martie altfel anul acesta pentru ca am vizitat Colectia mineralogica sau “Muzeul Aurului”. Daca ajungeti in judetul Hunedoara, mai exact in orasul Brad, trebuie sa vizitati acest frumos muzeu, unic in Europa.

Inca din cele mai vechi timpuri “bogatiile” pamantului au ajutat oamenii sa supravietuiasca si sa evolueze. Printre importantele resurse oferite de natura se numara si aurul, care a avut un rol major in evolutia poporului roman.

Apreciez spiritul oamenilor care traiesc si locuiesc in zona Muntilor Apuseni, o parte din ei fiind moti. Sunt hotarati, harnici, poate putin prea incapatanati, sunt oameni care isi iubesc pamantul si care stiu cum sa aprecieze natura.

Muntii Metaliferi si intreaga zona Brad-Criscior a fost exploatata din cele mai vechi timpuri pana in zilele noastre. In familia si cunostintele iubitei mele aproape fiecare barbat a lucrat in mina, fie ca era de carbune, uraniu sau aur.

Oamenii erau fericiti pentru ca reuseau sa castige suficient de multi bani astfel incat sa-si intretina familiile. Era si foarte greu pentru ca munca in subteran presupunea efort si riscuri. Puteai sa mori cu usurinta daca se surpa un canal sau daca materialul exploziv nu era bine pozitionat. Cu toate acestea, oamenii munceau.

In ziua de astazi orasul Brad (si intreaga zona) este intr-o stare “deplorabila” pentru ca minele au fost inchise. Odata cu ele si oamenii si-au pierdut locurile de munca (cu toate ca inca mai exista numeroase “bogatii” in subteran).

Muzeul Aurului din Brad sfideaza situatia din acea zona si reuseste sa “supravietuiasca” chiar si in aceste vremuri grele. Acesta a fost renovat si are in jur de 2000 de exponate.

Vizitand muzeul veti intelege intreaga experienta si istoria aurului pe teritoriul tarii noastre. Veti ramane fascinati de frumusetea exponatelor si veti dori sa va intoarceti cat mai repede cu putinta.

Pentru a ajunge la Muzeul Aurului trebuie sa alegeti orasul Brad (din judetul Hunedoara), strada Independentei numarul 3. Programul este de Miercuri pana Duminica, intre orele 09-17:00, mai exact Luni si Marti este inchis.

Nu ezitati sa vizitati aceasta frumoasa Colectie Mineralogica a tarii noastre!