Nevazatorii vor putea calatori mai usor cu metroul

Daca ai un anumit tip de handicap, fizic sau psihic, ar fi indicat sa nu traiesti in Romania.

In tara noastra persoanele cu dizabilitati sunt ignorate, de cele mai multe ori. Probabil Statul roman considera ca daca tot nu sunt “productive”, de ce sa “investeasca” in a le face viata mai usoara.

Persoanele cu handicap locomotor se deplaseaza cu dificultate, la fel si cei care nu aud sau nu vad (cei care nu pot vorbi sunt considerati “norocosi” in aceasta ecuatie).

Se intampla lucruri frumoase si in capitala

Sa nu mai mentionez de dificultatile prin care trec cu totii, zi de zi, atunci cand ar trebui sa fie tratati cel putin cu decenta.

Ma surprinde placut totusi faptul ca mai exista fundatii care incearca sa faca ceea ce e corect. Printre acestea se numara si Fundatia Orange care, in colaborare cu Metrorex si Asociatia Tandem, a dezvoltat o aplicatie pentru nevazatori.

Mai exact, persoanele care nu vad vor putea circula cu metroul prin capitala, fara insotitor si fara sa apeleze la ajutorul celor din jur. Si astfel, Bucurestiul devine prima capitala din Europa care detine un astfel de sistem.

A fost lansata o aplicatie pentru Android si iOS, numita Tandem Acces, pe care cei nevazatori si-o pot instala pe telefonul inteligent.

Aplicatia Tandem Acces va facilita deplasarea nevazatorilor

In cele 53 de statii de metrou din capitala au fost instalate dispozitive (numite Beaconi) care emit un semnal sonor si comunica cu telefonul (prin Bluetooth), iar nevazatorii primesc mesajele audio.

Astfel acestia se pot orienta mult mai usor atunci cand sunt in statiile de metrou, chiar si daca nu au semnal (telefonic – GSM sau GPS).

Fundatia Orange are de cativa ani proiectul cunoscut sub numele de “Lumea prin Culoare si Sunet”, prin care viata persoanelor cu deficienta de auz sau vaz este imbunatatita.

Inca o bulina alba pentru toti cei care se gandesc si la viata celor care nu isi pot folosi corpul la capacitate maxima!

sursa imaginii: http://bit.ly/2vTVOHH