Nu mai avem intimitate in mediul online

Celebrele filme in care protagonistii puteau calatori in timp erau populare si vor ramane inca ani la rand.

Cine nu si-ar dori sa poata influenta trecutul, ca sa ii fie mai bine in prezent?! Cine nu si-ar dori sa invete din greselile din trecut, schimbandu-le!? Cam asa ma simt eu acum citind un articol scris in noiembrie 2013.

Am ajuns intamplator la acest articol, fiind curios daca am mai scris de-a lungul timpului despre lipsa intimitatii din zilele noastre. Si se pare ca am mai scris, cu diferite ocazii.

Voi face un mic rezumat si imi voi exprima ideile actualizate pentru anul 2017

Daca vrei sa fii invizibil, atunci trebuie sa nu ai nimic din tot ce inseamna tehnologie pe langa tine.

Mai exact, ar trebui sa traiesti intr-un catun, intr-o zona de deal/munte, ar trebui sa produci tot ceea ce consumi si sa fii “me, myself and I”. In caz contrar, “all eyes on me”.

Aproape tot ce facem in zilele noastre ne ofera vulnerabilitate, atat in mediul real, cat si in cel virtual.

Datele noastre personale pot fi accesate cu usurinta chiar si de catre persoane care nu ar trebui sa le aiba.

Viata noastra de zi cu zi este sub lumina reflectoarelor chiar si daca nu ne dorim asta. Este foarte greu, aproape imposibil sa mai ai intimitate.

Hartile inregistrate de Roomba ar putea fi vandute catre alte companii

Marile companii fac trafic de informatii, aplicatiile ne urmaresc activitatea zilnica, pana si vanzatoarea de la Kaufland iti poate afla numele atunci cand platesti cu cardul. Este clar ca nu mai avem intimitate si nu zic doar eu asta.

Foarte mult timp mi-am dorit robotelul inteligent lansat de iRobot, Roomba. Dupa foarte multe cercetari care s-au intins pe durata a cateva luni, anul trecut, am apelat la o varianta mai ieftina (nu vreau sa fac reclama). Alegerea mea a avut doar motive financiare, pentru ca daca mi-as permite Roomba as alege si maine, sunt convins ca e cel mai bun.

Citeam in ultimele zile ca e un intreg scandal generat de faptul ca s-ar parea ca datele colectate din maparea caselor (cu modelul Roomba 980 – primul cu conexiune Wi-Fi) ar putea fi vandute catre Google, Amazon sau Apple.

Si uite asa, se pare ca cei care sunt implicati in acest intreg scandal ar fi stupefiati de faptul ca ei nu se asteptau ca acea functie de “scanare” a locuintei ar putea ajunge in mainile cui nu trebuie.

Sincer, este normal sa simti ca intimitatea ta a fost “violata”, atunci cand te gandesti ca interiorul propriei case ar putea fi folosit de catre altii (indiferent de scopul acestei cercetari).

sursa imaginii: http://bit.ly/2h6Wdms