Polistiren: un material tot mai des folosit pentru termoizolatii

Astazi o sa incerc sa scriu cateva randuri despre polistiren, pentru ca am foarte multi prieteni care-si construiesc casa in aceasta perioada.

Asa cum stiti si voi deja, polistirenul a ajuns sa fie cel mai folosit material de constructii, ideal pentru a izola termic si chiar fonic.

De-a lungul timpului au aparut diverse afirmatii (eu le zic teorii ale conspiratiei), despre faptul ca ar putea produce igrasie sau diferite bacterii care ar fi fatale. Toate acestea sunt nefondate si ar fi posibile in situatiile, rare, in care calitatea materialului este discutabila sau nu este montat corect.

Ce alegem: polistiren expandat sau vata minerala?

La noi in tara (si nu numai) cel mai folosit material este polistirenul expandat. In mai bine de 70% din situatii se foloseste acest material, pentru ca are mai multe puncte la capitolul PRO (adica Pentru).

Este usor de manevrat si montat, este mai aspectuos, nu incarca structura de rezistenta, nu are substante toxice. Cel mai important aspect fiind faptul ca raportul dintre performanta energetica si cost este cel mai bun! In cazul in care sunteti ecologisti, trebuie sa stiti ca polistirenul este facut 98% din aer, fiind “prietenos” cu mediul inconjurator.

Are si polistirenul cateva puncte mai slabe, in comparatie cu vata minerala. Acestea ar fi ca nu ofera o izolare acustica si rezistenta UV (la razele ultraviolete) la fel de buna. Dar, daca analizam toate punctele minus, vata minerala pierde detasat. Este mult mai scumpa, mai greu de montat (sunt putini specialisti), incarca structura de rezistenta a cladirii, se incarca cu cianuri cancerigene si multe altele.

Cu siguranta ne dorim o casa mai calduroasa si costuri mai mici la intretinere!

Am intrebat prietenii si cunostintele <de ce au ales polistiren> si toti au zis ca a fost recomandarea constructorilor. In orase diferite, lucrand cu firme si echipe diferite, cu totii au recomandat acelasi material. Asta nu poate decat sa-mi confere incredere.

In capitala, din cate stiu eu, se incearca izolarea tuturor cladirilor vechi. Sunt subventionate de primarie (nu stiu daca total sau partial). Ati observat si voi ca de multe ori vedem particule fine de polistiren cum “plutesc” purtate de vant prin aer.

Sugestia mea este sa cereti tot timpul sfatul unui specialist in acest domeniu. Doar in acest fel puteti alege cea mai buna solutie pentru locuinta voastra, pentru propriile nevoi si dorinte, dar si pentru bugetul disponibil. Sa nu uitam ca partea financiara este extrem de importanta in acest proces si deloc de neglijat.

sursa imaginii: http://bit.ly/2hRjG8M