Praktiker

Maseltov este o firma austriaca de investitii, aceasta detine 10% din actiunile grupului german Praktiker, si doreste retragerea de pe piata est europeana, fapt declarat de purtatorul de cuvant al companiei.

Praktiker a declarat ca in primele 9 luni ale anului trecut a inregistrat o pierdere de 348 milioane de euro, fata de aceeasi perioada a anului anterior cand pierderea era doar de 100.000 de euro. Iar pentru trimestrul al 3-lea pierderea a fost de 26 milioane euro, in comparatie cu profitul de 12 milioane euro inregistrat in aceeasi perioada a anului anterior. Astfel ca Maseltov vrea sa ii convinga si pe ceilalti actionari, urmatorul (ca si procent) fiind Semper Sonstantia cu 5,01%, sa isi vanda operatiunile din Europa de Est, astfel vor acumula intre 50-70 milioane de euro.

Insa sa nu credeti ca Maseltov doreste falimentarea companiei, acesti investitori au in plan sa obtina fonduri de peste 300 milioane euro, astfel isi vor reveni la profit in urmatorii 3 ani. Atragerea de fonduri ar putea fi generata prin vanzarea exclusiva de actiuni noi.

Pe piata din Romania, retailer-ul de bricolaj a scazut cu 24,3% in primele 9 luni ale anului trecut. Asadar aceasta scadere se datoreaza fie unui declin al pietei, fie concurentei puternice, cum ar fi Dedeman, Bricostore, BauMax, Ambient, Hornbach, Obi şi Mr. Bricolage, care reprezinta principalii jucatori pe acest segment de piata.